Spikaonica: Nek se i naš glas čuje: kako biti tinejdžer

Objavljeno:
Spikaonica: Nek se i naš glas čuje: kako biti tinejdžer

Europska komisija donijela je službeni prijedlog da se 2022. proglasi Europskom godinom mladih. Tijekom cijele godine na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini provodit će se aktivnosti koje će obuhvaćati pitanja koja najviše okupiraju mlade, u skladu s prioritetima, kao što su ravnopravnost i uključenost, mentalno zdravlje te kvalitetno školovanje i zapošljavanje. Stoga ovogodišnja tema manifestacije MHK glasi Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Tom temom želi se skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost – te istaknuti kako im knjižnica odnosno knjiga može pomoći. Izabran je moto Misli na sebe – čitaj!

Tim povodima na Dječjem odjelu, 11. 11. 2022., održana je Spikaonica Nek se i naš glas čuje: kako biti  tinejdžer. Gosti na Spikaonici bili su:

  • Mirjana Skukan, psihologinja, III. OŠ
  • Ivka Pranjić, roditelj, vlasnica Obrta za usluge dadilja Rafael
  • Lucija Stančin, učenica 4. razreda Gimnazije
  • Martin Roviščanec, učenik 7. razreda IV. OŠ

Sudjelovali su učenici sedmih i osmih razreda I. OŠ Bjelovar, Područne škole Ciglena i učenici OŠ Ivanska. Razgovarali smo na temu života tinejdžera, promjenama koje se događaju u njihovom životu, kako se nose sa tim promjenama, kako se definiraju, na koji način stvaraju sliku o sebi i okolini, koji su njihovi današnji interesi, kako se nose sa globalnim svjetskim problemima te koja je njihova uloga u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj