Zavičajna zbirka

Zavičajna zbirka

Bjelovariana je zavičajna zbirka Narodne knjižnice “Petar Preradović” koja skuplja, obrađuje, čuva, daje na korištenje i prezentira tiskanu ili na drugi način umnoženu građu o zavičaju. Utemeljena je 1975. godine.

Zbirka pokriva područje Bjelovarsko-bilogorske županije, s posebnim naglaskom na Grad Bjelovar i pripadajuća naselja i općine. 

Sadrži najraznovrsniju građu: monografije, serijske publikacije (časopise i novine), separate, disertacije, magistarske i diplomske radove, rukopise, geografske karte s planovima pojedinih naselja, razglednice, plakate, grafike, kataloge i AV-građu. Katalogu Bjelovariane može se pristupiti preko poveznice

Danas je Bjelovariana najsveobuhvatnija bibliografska baza podataka o Bjelovaru i njegovoj okolici. Ona odražava cjelokupan život ovog lokaliteta, od njegova nastanka do današnjeg vremena, i obuhvaća prirodne uvjete i bogatstva, povijesni, gospodarski i društveni razvoj, socijalnu i političku strukturu, kulturnu povijest i umjetničko stvaralaštvo. Zbog svega toga Zbirka ima znanstvenu, dokumentacijsku, povijesnu, umjetničku i praktičnu vrijednost. 

Bjelovarianom je nazvana i bibliografska baza podataka o Bjelovaru i njegovoj okolici. Rad na bibliografskoj bazi je započeo 2003. godine, a dio građe iz Zbirke obrađen je u programskom paketu za upravljanje knjižnicama METELwin. Bazi podataka moglo se pristupiti i putem sučelja na CD-ROM-u.

Zbirka je fizički odvojena od ostalog fonda, smještena je u Studijskom odjelu, a zbog očuvanja i jedinstvenosti ne posuđuje se izvan Knjižnice.

Digitalizirana građa Bjelovariane dostupna je na poveznici. 

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj