Misija i vizija

Misija i vizija

Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar najstarija je kulturna ustanova grada Bjelovara i jedna je od najstarijih knjižnica u Hrvatskoj koja se temelji na Kasinu – Čitaonici čitaoničkog društva iz 1832. godine. Od 1946. godine, osnovana kao narodna knjižnica od Općine Bjelovar, nastavlja bogatu tradiciju javnih čitaonica i knjižnica grada Bjelovara.

Knjižnica je najveća kulturna institucija grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije na čijem području djeluje i kao matična knjižnica određena od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Ona je za velik dio stanovnika Bjelovara i okolice glavni izvor informacija i znanja te raznih čitateljskih materijala za obrazovne svrhe, ali i za čitanje iz užitka.

Cjelokupno djelovanje Knjižnice želimo usmjeriti na pružanje provjerenih usluga i programa, ali namjera nam je uvoditi i nove. Cilj nam je zadovoljiti informacijske, obrazovne, kulturne, društvene i rekreacijske potrebe korisnika – stanovnika grada Bjelovara, njegove bliže, ali i šire okolice – bez obzira na dob, spol, nacionalnu pripadnost, rasu, vjersko ili političko uvjerenje, u različitim oblicima i na razne načine koji uključuju i korištenje novih tehnologija.

Također, cilj nam je djelovati kao potpora posebnim skupinama korisnika – djeci od njihove najranije dobi, mladima, osobama treće životne dobi, djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom i ostalim marginaliziranim skupinama – kako bismo pomogli njihovom osobnom razvoju i olakšali njihovo uključivanje u društvo. Osim toga, cilj nam je i promicanje vrijednosti hrvatske kulture, posebno njegovanje zavičajne baštine, ali i promicanje multikulturalnosti. 

 

Nastojimo da Knjižnica bude prepoznatljivo mjesto u zajednici – središte kulture i pismenosti, izvorište znanja i susretište stanovnika. Svojim radom težimo pridonijeti ukupnom obrazovnom i kulturnom razvoju zajednice i svakog pojedinca. Želimo biti poželjan suradnik i partner poznat po izvrsnosti usluga i programa koje provode kompetentni djelatnici. Osobito nam je važno štititi interese korisnika, djelatnika, suradnika i osnivača. Naša knjižnica ima viziju sustavno odgovarati na potrebe i zahtjeve svih svojih korisnika, stvarnih i potencijalnih, i omogućavati im slobodan pristup informacijama i znanju.                                                                                                             

Ravnateljica Vjeruška Štivić, mag. bibl.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj