DALEKOZOR

Digitalna knjižnica – dostupna svima i izdaleka!

Zbog postizanja što veće dostupnosti i zaštite vrijedne građe koju Knjižnica  posjeduje, osmišljen je DalekoZor – digitalna knjižnica koja okuplja digitalizirane i izvorno digitalne jedinice Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar.  

Sadržaj digitalne knjižnice DalekoZor pokriva dio građe Bjelovariane – zavičajne zbirke Narodne knjižnice „Petar Preradović“ koja je iznimno važna za lokalno stanovništvo. Ona dokumentira povijesni, gospodarski, kulturni i društveni razvoj Bjelovara, a sadrži knjige prvih bjelovarskih tiskara, knjige istaknutih zavičajnih autora, novine, časopise, razglednice, tvorničke kataloge, spomenice društava i izvještaje škola.

Što sve možete pronaći u ovoj maloj digitalnoj riznici?

Ovdje se nalazi najsveobuhvatnija bibliografska baza podataka o Bjelovaru i njegovoj okolici, digitalizirani Bjelovarski list i digitalizirana građa Zavičajne zbirke Bjelovariane.

Uz vritualne izložbe koje će se stalno nadopunjavati i kojima će se obilježavati zanimljive i aktualne teme, ovdje možete pronaći i blogove koje vode i pišu vaše knjižničarke i knjižničari, ali i korisnici!

PEROM DO USPJEHA

Projekt Perom do uspjeha: crtice iz života zavičajnih pisaca za djecu i mlade bjelovarskog kraja koji okuplja informacije o dječjim piscima koji pripadaju bjelovarskom književnom krugu i zavičajnoj književnoj i kulturnoj baštini. Inicijator i nositelj projekta je Narodna knjižnica „Petar Preradović“, a u istraživačkoj fazi provodio u suradnji s učenicima i nastavnicima Treće osnovne škole Bjelovar. Poticaj za osmišljavanje projekta bio je primjetan nedostatak literature i drugih obrazovnih materijala koji novim generacijama osnovnoškolske djece na primjeren način predstavljaju živote i djela zavičajnih književnika za djecu i mlade širega bjelovarskog područja što otežava rad učiteljima i nastavnicima Hrvatskoga jezika kada obrađuju zavičajnu književnost. Odabrano je deset književnika (Mato Lovrak, Slavko Kolar, Đuro Sudeta, Josip Cvrtila, Milan Taritaš, Eduard i Branko Špoljar, Marija Drobnjak Posavec, Višnja Tekajić i Goran Tribuson) čija su djela primjerena za čitanje u osnovnoj školi. Ciljevi projekta bili su na jednom mjestu okupiti relevantne informacije o značajnim zavičajnim dječjim književnicima širega bjelovarskog kraja i prikazati ih na interesantan način, stvoriti prigodne i lako dostupne obrazovne materijale, promovirati zavičajnu književnu baštinu te poticati učenike osnovne škole na čitanje djela zavičajnih autora. Nastali obrazovni sadržaj dostupan je u digitalnom obliku kako bi bio pristupačan novim generacijama učenika koji rado i često koriste digitalne tehnologije, ali i pogodan nastavnicima za korištenje na nastavi te pridonosi ukupnom broju kvalitetnih digitalnih sadržaja na hrvatskom jeziku.

VIRTUALNE IZLOŽBE

DIGITALIZIRANI BJELOVARSKI LIST

Suradnjom Narodne knjižnice „Petar Preradović“ i Državnog arhiva u Bjelovaru, a uz potporu Ministarstva kulture RH digitaliziran je Bjelovarski list, najdugovječniji bjelovarski tjednik. Projekt digitalizacije obuhvaća sva godišta Bjelovarskog lista od početka njegova izlaženja (27. kolovoza 1949.) pa do 1991. godine.Narodna knjižnica i Državni arhiv u Bjelovaru imatelji su originalnih primjeraka lista, a prvi sačuvani brojevi sežu u 1958. godinu. Tako, Arhiv čuva brojeve počevši od 1958., a Knjižnica s malim prekidima od 1960. U prvoj fazi (2019.) digitalizirana su 23 godišta – od 1958. do 1980. – koja se nalaze u fondu Knjižnice i Arhiva. U drugoj fazi (2020.) planiramo digitalizirati godišta koja se čuvaju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižici u Zagrebu (od 1947. do 1957.) i godišta od 1981. do 1991. koja se nalaze u Knjižnici i Arhivu.

ZAVIČAJNA ZBIRKA BJELOVARIANA

Bjelovariana je zavičajna zbirka Narodne knjižnice “Petar Preradović” koja skuplja, obrađuje, čuva, daje na korištenje i prezentira tiskanu ili na drugi način umnoženu građu o zavičaju.

Utemeljena je 1975. godine. Ona odražava cjelokupan život ovog lokaliteta, od njegova nastanka do današnjeg vremena, i obuhvaća prirodne uvjete i bogatstva, povijesni, gospodarski i društveni razvoj, socijalnu i političku strukturu, kulturnu povijest i umjetničko stvaralaštvo. Zbog svega toga Zbirka ima znanstvenu, dokumentacijsku, povijesnu, umjetničku i praktičnu vrijednost.

Bjelovarianom je nazvana i bibliografska baza podataka o Bjelovaru i njegovoj okolici. Rad na bibliografskoj bazi je započeo 2003. godine, a dio građe iz Zbirke obrađen je u programskom paketu za upravljanje knjižnicama METELwin. Do rujna 2009. godine završena je prva faza u kojoj su na gore naveden način obrađene i na web stavljene sve vrste grade, izuzev časopisa, novina i AV grade. Bazi podataka moglo se pristupiti i putem sučelja na CD-ROM-u.

DIGITALIZIRANA GRAĐA ZAVIČAJNE ZBIRKE BJELOVARIANA

Digitalizirana građa Bjelovariane okuplja vrijednu, rijetku i staru građu iz fonda Zavičajne zbirke Bjelovariana pretvorenu u digitalni format kojemu se može pristupati na daljinu.

Ona dokumentira povijesni, gospodarski, kulturni i društveni razvoj Bjelovara, a sadrži knjige prvih bjelovarskih tiskara, knjige istaknutih zavičajnih autora, novine, časopise, razglednice, tvorničke kataloge, spomenice društava i izvještaje škola.

Knjigom do zdravlja

Knjigom do zdravlja je blog namijenjen svima onima koji vole knjigu i čitanje, ali i onima koji to još nisu otkrili. Rasprave o pročitanom su i više nego dobrodošle. Preporučite nešto i vi nama. Svi se ponekad nađemo kako lutamo među policama i nemamo ideju što bismo pročitali. Ovim blogom smo vam se htjeli pridružiti u tom lutanju i olakšati ga našim knjiškim ljekarijama. Svakog četvrtka možete doći na ovaj blog po novu dozu knjiške pilule. Nadamo se da ćete neke od ponuđenih naslova odlučiti i pročitati, na vaše i naše zadovoljstvo.

Blog je pokrenuo Odjel za odrasle Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar 26. siječnja 2012. godine.

Tekstove za blog priređuju: Siniša Krpan i Lucija Miškić Barunić, a 2020. nam se pridružuje nova članica tima Tihana Lončarić.

Knjigom do zdravlja je blog namijenjen svima onima koji vole knjigu i čitanje, ali i onima koji to još nisu otkrili. Rasprave o pročitanom su i više nego dobrodošle. Preporučite nešto i vi nama. Svi se ponekad nađemo kako lutamo među policama i nemamo ideju što bismo pročitali. Ovim blogom smo vam se htjeli pridružiti u tom lutanju i olakšati ga našim knjiškim ljekarijama. Svakog četvrtka možete doći na ovaj blog po novu dozu knjiške pilule. Nadamo se da ćete neke od ponuđenih naslova odlučiti i pročitati, na vaše i naše zadovoljstvo.

Blog je pokrenuo Odjel za odrasle Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar 26. siječnja 2012. godine.

Tekstove za blog priređuju: Siniša Krpan i Lucija Miškić Barunić, a 2020. nam se pridružuje nova članica tima Tihana Lončarić.

egzistencijalistička proza

Sven Popović – Nebo u kaljuži

Simptomi: Zanima vas kako piše, izgleda i zvuči mlada hrvatska spisateljska scena? Vjerujete u kreativni potencijal mladića i djevojaka rođenih nakon 1980. godine? Terapija: Elias

Opširnije »
Knjigom do zdravlja

T. M. Logan – Odmor

Simptomi: Tražite lako i zabavno štivo za godišnji odmor? Volite intrige i neočekivane zaplete? Terapija: Ljetovanje je trebalo biti savršeno – okupile su se četiri

Opširnije »
Knjigom do zdravlja

Stefan Wul – Fantastični planet

Simptomi: Želite pročitati roman koji je predložak za nagrađivani animirani film? Zainteresirani ste za francusku znanstvenofantastičnu književnost? Terapija: Daleka je budućnost. Raagovi, ogromni plavi divovi,

Opširnije »

VELIČANSTVENI KORACI DO INFORMACIJA I ZNANJA

Mrežna stranica Koraci do informacija i znanja obiluje brojnim sadržajima koji će učenicima pomoći u rješavanju problemskih situacija, školskih zadataka i u donošenju odluka.

Na stranici se, uz modele 3 i 6 veličanstvenih koraka do znanja,  nalaze i upute kako napisati esej, referat, prezentaciju ili izraditi plakat ; zatim PPT prezentacija Kako naučiti učiti, korisni tekstovi Kako prepoznati istinitost informacija koje ste pronašli na internetu i Kako učinkovito čitati tekstove, Mali pojmovnik informacijske pismenosti, te osnovne informacije o stalnim programima Dječjeg odjela Knjižnice.

Pisana ostavština Narodne knjižnice “Petar Preradović”

Sačuvani primjerak nalazi se u Zavičajnoj zbirci Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar.
Sačuvani primjerak nalazi se u Državnom arhivu Bjelovar.
Sačuvani primjerak nalazi se u Gradskom muzeju Bjelovar.

Projekt Pisana ostavština Narodne knjižnice “Petar Preradović” sufinanciralo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

U knjižnici do diplome

“U knjižnici do diplome”  je online usluga Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar koja obuhvaća pretraživanje, organizaciju i ponudu stručne i znanstvene literature i informacija potrebnih za izradu referata, maturalnih, seminarskih, završnih i diplomskih radova te magisterija, doktorata i ostalih znanstvenih i stručnih radova.

Ovom knjižničnom uslugom stručni djelatnici Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar, na temelju pretraživanja zbirki vlastite knjižnice i ostalih knjižnica, online baza podataka te drugih informacija dostupnih putem interneta, korisnicima Knjižnice pomažu pri izradi ocjenskih radova te olakšavaju pronalaženje i selekciju informacijskih izvora.

Strip Cvijet sa raskršća

Strip Cvijet sa raskršća nastao je u okviru projekta Lektiru u strip koji se provodio u Narodnoj knjižnici “Petar Preradović” Bjelovar.

Na stripu su radili bjelovarski srednjoškolci pod mentoriranjem Irene Jukić Pranjić, a projekt su koordinirale knjižničarke Tatjana Kreštan i Zorka Renić.

Autor ovog promotivnog videozapisa je Sandro Toth.

Preskoči na sadržaj