Dječji odjel i Igraonica

Dječji odjel i Igraonica

Dječji odjel se nalazi u klasicističkoj zgradi u samom središtu grada pored dječjeg igrališta. Ulaz je pristupačan za dječja i invalidska kolica. Površinom obuhvaća 250 m², od čega je 150 m² posudbeni prostor i čitaonica, a na 70 m² prostire se Igraonica. Korisnicima je osiguran pristup knjižničnoj građi za potrebe kulture, obrazovanja, informiranja, zabave i razonode.

POVIJEST

Dječji odjel počinje s radom 1952. godine pod nazivom Pionirski odjel kada je u sklopu tadašnje knjižnice uređen poseban prostor s početnim fondom od 280 svezaka knjiga za djecu. Od samih početaka na odjelu su pokrenute brojne aktivnosti koje su temelj i današnjem Dječjem odjelu. Vrlo popularan bio je ciklus tjednih književnih priredbi za djecu pod nazivom Pričamo vam priče. Brojni su nastupi literarnih dječjih sekcija, a u suradnji sa školama organiziraju se susreti s poznatim književnicima.

Većina aktivnosti za djecu realizirala se u suradnji s Društvom Naša djeca Bjelovar. Šezdesetih godina uvodi se stalna pokretna knjižnica na pedijatrijskom odjelu bjelovarske bolnice, gdje su knjižničari i njihovi suradnici jednom tjedno provodili programe za bolesnu djecu. Igraonica za predškolsku djecu započinje s radom 1979. godine, a Igraonica za bebe 2002. godine. Devedesetih godina bilježi se značajan porast broja korisnika djece i mladih, a 2000-ih se uvode brojni novi programi prilagođeni novim generacijama korisnika djece i mladih okrenutih novim tehnologijama.

Dječji odjel mijenjao je svoj prostor nekoliko puta. Do 1980. godine nalazio se u popularnoj baraci koja se nalazila u dvorištu današnje Visoke tehničke škole – stručni studij računarstva. Od 1980. godine nalazio se u iznajmljenom prostoru u ulici Vladimira Nazora 4, a 2001. godine preseljava se u prostor povijesne ilirske čitaonice Kasino – čitaonica čitaoničkog društva na Šetalištu dr. Ivše Lebovića 9. gdje se nalazi i danas.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj