On-line izvori

Nacionalne kampanje i komisije

KOMISIJA ZA KNJIŽNIČNE USLUGE ZA DJECU I MLADE

Komisija za knjižnične usluge za djecu i mlade prati zbivanja u području knjižničnih usluga i programa za djecu i mladež u Hrvatskoj, sudjeluje u radu svih stručnih tijela i skupina stručnjaka koji djeluju na razvoj dječjih knjižnica i aktivno sudjeluje na odgovarajućim skupovima i savjetovanjima. Komisija prati zbivanja u području knjižničarstva za djecu i mladež u svijetu, prezentira stanja i inovacije domaćim stručnjacima te predstavlja iskustava u svijetu. Također, poduzima konkretne akcije na unapređivanju službi, usluga i programa namijenjenih djeci i mladeži u narodnim knjižnicama. Svake godine članovi komisije pripremaju preporučenu listu knjiga  „LISTA DOBRIH KNJIGA ZA DJECU, MLADE I RODITELJE“.

I JA ŽELIM ČITATI!

“I ja želim čitati!” je nacionalna kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom. U interesu javnosti i cijeloga hrvatskog društva je osigurati neometan i ravnopravan pristup književnim djelima i informacijama svim dobnim skupinama osoba s teškoćama čitanja, disleksijom i osobama koje ne mogu čitati standardni tisak. Organizator kampanje je Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama HKD-a, a Knjižnice grada Zagreba su jedan od suvoditelja kampanje. Cilj ove kampanje je informirati i educirati javnost te je učiniti osjetljivom za problematiku osoba s teškoćama čitanja i disleksijom.

ČITAJ MI!

“Čitaj mi!”  je nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja. Pokrenuta je povodom Europske godine čitanja naglas (2013.), a odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Cilj kampanje je poticati roditelje i druge odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita. Podjednako važan cilj jest poticati roditelje da s najmlađom djecom što prije počnu dolaziti u lokalnu narodnu knjižnicu.

Digitalne slikovnice

VRAPČIĆ BRUNO PRIČA

Vrapčić Bruno pričaje digitalna, multimedijalna slikovnica o zgodama jednog vrapčića pod imenom Bruno. Namijenjena je prvenstveno djeci od šest do osam godina starosti. Osim same slikovnice i njezine priče koju čita narator, dijete može izabrati da samo čita slikovnicu. Tu je još i kviz, linkovi na neke internet stranice o pticama, skladba „Budi spreman, budi taj“ i karaoke verzija iste skladbe.

KORONAVIRUS

Koronavirus je prva besplatna ilustrirana knjižica za djecu u kojoj se koronavirus i životne promjene koje upravo živimo objašnjavaju djeci na jednostavan način. Namijenjena je djeci od 5 do 11 godina, no mogu je koristiti i oni malo mlađi i stariji. Autori knjižice su renomirani britanski stručnjaci: učitelji, pedagozi, klinički psiholozi i epidemiolozi s Londonske škole higijene i tropske medicine. Knjižicu je ilustrirao Axel Scheffler, poznat i kao autor i ilustrator serijala Pip i Popi te ilustrator brojnih slikovnica Julije Donaldson.

PUSTOLOVINA U ZOOLOŠKOM VRTU

Ova je slikovnica nastala u sklopu ljetnog tečaja “Što znam ja, znat ćeš i ti!“ 2019. godine. Voditeljica tečaja Nicole Vidović i polaznici stvorili su slikovnicu o prijateljstvu djevojčice i tigra Plamena.

 

SIGURNI S NETICOM

Sigurni s Neticom je slikovnica o sigurnosti i zaštiti djece na internetu. Netica posjećuje svoje prijatelje i zajedno provode vrijeme koristeći digitalnu tehnologiju. Prilikom korištenja mobitela, tableta i računala Netica  i prijatelji istražuju mogućnosti interneta te svladavaju brojne prepreke.

VIRTUALNE IZLOŽBE

Tolkienov izmišljeni svijet

Tolkienov izmišljeni svijet virtualna je izložba povodom 70 godina od prvog objavljivanja romana Gospodar prstena. 

Tolkien je jedan od najzanimljivijih stranih književnika. Vrlo je popularan među mladim, ali i starijim generacijama pa je stoga i nastala ideja za ovakvom izložbom. Izložbom ćemo upoznati fantastični svijet Tolkienovih djela, njegove likove i stvorenja u knjigama.

Prevoditelji u popularnim dječjim serijalima

Mjesec hrvatske knjige 2023. posvećen je književnim prevoditeljicama i prevoditeljima pod nazivom Književnost bez granica te sloganom Nek’ ti riječ ne bude strana(c)…

Cilj ovogodišnje manifestacije je ukazati na važnost prevoditelja i književnog prevođenja. Zahvaljujući prevoditeljima možemo uživati u djelima stranih dječjih pisaca, onih klasičnih, poput H. C. Andersena, braće Grimm ili Charlesa Perraulta pa sve do suvremenih i popularnih autora poput J. K. Rowling, Davida Walliamsa ili Jeffa Kinneya.  Stoga je ova virtualna izložba posvećena hrvatskim prevoditeljima i prevoditeljicama.

Zabava i edukacija

ZEMLJOTEKA

Interaktivna edukativno-zabavna platforma za djecu nastala prema inicijativi Europske komisije koja kroz različite atraktivne sadržaje te kategorije educira djecu o neraskidivoj vezi i odgovornosti koju imamo za planetu na kojoj živimo. Cilj Zemljoteke je približiti djeci mjere za unapređenje učinkovitog iskorištavanja resursa, zaustavljanje klimatskih promjena, obnovu biološke raznolikosti i smanjenje onečišćenja.

BIOTEKA

Edukacijsko online štivo za uzrast od 10 – 18 godina koji obrađuje teme iz područja prirode, biologije, evolucije, zaštite okoliša, energije te zdravlja i prehrane.

SMITHSONIAN EDUCATION

Smithsonian Education nudi pregršt obrazovnih materijala i izvora o različitim temama, uključujući znanost, povijest, umjetnost, prirodu i još mnogo toga.

NASA KIDS CLUB

Istraži vanjski svijet i nauči više o svemiru pomoću ovih obrazovnih aktivnosti i materijala za učenje koje je osmislila NASA.

NAT GEO KIDS

Istražuj svijet kroz poznate časopise, knjige, aplikacije, igre i video isječke. Možeš zaigrati kvizove, okušati se u znanstvenim eksperimentima, pregledati knjige u izdanju National Geographica, a osim toga očekuje te još puno zanimljivih aktivnosti i materijala na ovoj stranici.

FUNBRAIN

Ova internetska stranica je odlična za djecu školskog uzrasta do osmog razreda. “Funbrain” miješa edukacijski element sa igricama koje su veoma zabavne. Stranica između ostalog uključuje i odlomke mnogih popularnih dječjih knjiga i stripova na engleskom jeziku.

LEGO GAMES

Saznaj sve o najnovijim Lego setovima i likovima, pogledajte cool videa ili zaigraj zabavne Lego igre.

Napravi svoju Lego listu želja, preuzmi upute za sastavljanje pojedinih setova i istraži još mnogo drugih zabavnih sadržaja na ovoj stranici.

KROKOTAK

Razne bojanke, edukacijske aktivnosti, kreativne aktivnosti po godišnjim dobima. Kako od papira i kartona napraviti najrazličitije životinje, samo su dio ideja koje možeš pronaći na ovim stranicama.

ČOVJEČE, ISPRAVI SE!

Igrica o dječjim pravima. Otkrij zašto su prava jako važna, što su potrebe, a što želje, kakva sve prava postoje i još puno toga. Igraj u školi, kod kuće ili na putu. Ono što naučiš u igri, moći ćeš primijeniti i u životu!

Virtualne pripovjedaonice i čitaonice

VIRTUALNO PRIPOVIJEDANJE

Virtualne pričaonice/videopriče su pričaonice nastale suradnjom knjižničarki i djece. Na temelju izabranih  naslova snimaju se se kratki videouradci u kojim se pričaju priče uz korištenje zvučnih efekata.
Prve virtualne pričaonice nastale su povodom Noći knjige 2019. godine pod nazivom Stare bajke za nove generacije i sastoje se od 4 priče: Bremenski svirači, Ivica i Marica, Crvenkapica i Tri praščića.
Radionice virtualnog pripovijedanja nastajat će povremeno.

ČITULJKOVE VIRTUALNE ČITAONICE

Čituljkove virtualne čitaonice nastale su u vrijeme pandemije bolesti COVID-19. Kako bi Knjižnica ostala u kontaktu sa svojim korisnicima za vrijeme lockdowna, knjižničarke Dječjeg odjela počele su stvarati virtualne čitaonice sa popratnim aktivnostima koje možete pratiti na You Tube kanalu Knjižnice. Ponovnim otvaranjem knjižnice za korisnike nastavljamo i dalje sa virtualnim čitaonicama. Jednom mjesečno očekuju vas nove priče i aktivnosti.

Čitateljski blogovi

Tragači – dječji čitateljski blog

Tragači: dječji čitateljski blog je virtualni čitateljski klub za djecu od 8 do 13 godina koja vole knjige, čitanje i rasprave o pročitanom. Svi vi koji se pronalazite u opisu, pridružite nam se! Pokrenule su ga 1. prosinca 2011. godine knjižničarke iz Bjelovara, Rijeke, Vinkovaca i Zadra

Tragajući blogom pronaći ćeš dobre knjige i ugodno društvo. Dijelit ćeš preporuke za čitanje, komentirati pročitano s ostalim blogovskim čitateljima, primati i širiti pozitivne vibracije zajedništva u čitanju. Odrastat ćeš u mladu osobu koja zna kako izraziti svoje mišljenje poštivajući istodobno mišljenje drugih !

Preskoči na sadržaj