Bibliobusna služba

Bibliobusna služba

Počeci pokretne knjižnice u Bjelovaru sežu u šezdesete godine 20. stoljeća kada se knjige na različite načine dostavljaju u poduzeća, škole, vrtiće, bolnicu i na slična mjesta. 
Prvo vozilo za potrebe pokretne knjižnice bio je kombi koji je svečano započeo s radom 20. listopada 1972. godine. Ubrzo raste broj svezaka u fondu pokretne knjižnice, povećava se broj stajališta, a pravi napredak ostvaren je u rujnu 1980. godine kada je nabavljeno novo vozilo – bibliobus.

Taj je bibliobus 2004. godine, nakon više od dvadeset godina rada, zbog dotrajalosti i nemogućnosti daljnjih popravaka zamijenjen novim i suvremeno opremljenim vozilom s računalom, televizorom, DVD-playerom, glazbenom linijom i klima-uređajem. 

Danas bibliobus ima 46 stajališta. Namijenjen je svima koji zbog udaljenosti mjesta stanovanja ili nekog drugog razloga ne mogu doći u Knjižnicu. Obilazi rubne dijelove grada, udaljena naselja šire okolice, ustanove, škole i vrtiće te Zatvor u Bjelovaru. Bibliobus ulazi u zatvorsko dvorište kako bi i osobe lišene slobode ostvarile pravo na slobodan pristup informacijama. 

Fond pokretne knjižnice sastoji se od 18.000 jedinica građe, a u samom vozilu je smješteno oko 2.000 jedinica. 

Korisnicima nudi slikovnice, stripove, dječju književnost, književne klasike i hit izdanja, publicistiku, znanstveno-popularnu literaturu, priručnike, videokasete, DVD-e, audio CD-e, CD-ROM-ove te micro:bit komplete i BOSON setove.

BIBLIOBUSNI PROGRAMI

Podsjetimo se!

Nastojeći približiti našim korisnicima sve dobrobiti i mogućnosti koje otvara dolazak bibliobusa u njihovu sredinu, održavamo na stajalištima kratka edukativna predavanja o raznim temama, a

Pročitaj više »

STEM radionice

Od 2018. godine educirani knjižničari na stajalištima bibliobusa provode radionice iz STEM područja zahvaljujući Institutu za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) koji nam je u

Pročitaj više »
Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj