Usluge

Knjižnica provodi čitav niz usluga i programa koji se kontinuirano nadopunjuju i poboljšavaju upravo za vas. Saznajte što vam sve Knjižnica može ponuditi.

Možete posuditi knjige, filmove, glazbene albume, stripove, zvučne knjige, e-čitač, tablet, micro:bit, igračke… Nastojimo pratiti izdavaštvo u stopu! Tako naš fond redovno nadopunjujemo novim naslovima. Ako neki naslov niste pronašli na našim policama, dojavite nam želju, a mi ćemo vidjeti ima li mogućnosti da vam ju ispunimo.

Vodite računa o roku posudbe za pojedinu knjižnu građu. U suprotnom se naplaćuje zakasnina prema važećem Cjeniku.  Ako je potrebno, možete i produžiti rok posudbe još 2 puta – javite se osobno, telefonski (043/243 065), elektroničkom poštom () ili putem aplikacije mknjiznica koju možete preuzeti s Google Play-a i Apple Store-a

Rokovi posudbe:

 • knjige / 20 dana
 • zvučne knjige / 20 dana
 • CD-i / 7 dana
 • DVD-i / 3 dana
 • e-čitači i tablet / 20 dana
 • micro:bit / 7 dana
 • igračke i društvene igre / 7 dana

Pravilnik o načinu i uvjetima korištenja knjižnične građe i usluga(.pdf)

Dogodilo vam se da tražite određenu knjigu, ali je svaki put posuđena? Ako vam je već dosta čekanja, knjigu možete rezervirati osobno, telefonom (043/243 065), elektroničkom poštom () ili putem aplikacije mknjiznica koju možete preuzeti s Google Play-a i Apple Store-a.

Kad se u Knjižnicu vrati primjerak rezervirane knjige, primit ćete telefonski poziv. Po rezerviranu knjigu možete doći najkasnije 3 dana od telefonskog poziva. Usluga se naplaćuje prema važećem Cjeniku.

 

Međuknjižnična posudba je usluga kojom neka od knjižnica u RH za svoje korisnike posuđuje od druge knjižnice knjižničnu građu koju nema u vlastitom fondu.

Međuknjižnična posudba građe iz Narodne knjižnice ˝Petar Preradović˝ Bjelovar

Za posudbu građe iz fonda Narodne knjižnice ˝Petar Preradović˝ Bjelovar potrebno je popuniti ONLINE ZAHTJEV.  Potrebno je provjeriti nalazi li se tražena jedinica građe u fondu Knjižnice.

Osim podataka o traženoj jedinici, potrebno je navesti i osobne podatke naručitelja: ime i prezime, adresu, telefon te adresu elektroničke pošte.

 • Od međuknjižnične posudbe izuzima se sljedeća građa:
   • koja se inače ne posuđuje izvan prostora Knjižnice (stare i rijetke knjige, referentne publikacije, pojedinačni brojevi časopisa i neknjižna građa)
   • beletristika (osim za potrebe stručnoga ili znanstvenoga rada)
 • Građa posuđena drugoj knjižnici smije se koristiti samo u njezinim prostorima te ona odgovara za tu građu.
 • Fotokopije članaka ostaju u vlasništvu naručitelja koji ih može koristiti samo u svrhu znanstvenoga odnosno stručnoga rada.
 • Rok posudbe građe je 20 dan, a posudba i dostava unutar Hrvatske ostvaruje se bez naknade.

Međuknjižnična posudba za članove Narodne knjižnice ˝Petar Preradović˝ Bjelovar

Ako za potrebe obrazovanja, znanstvenog i stručnog rada trebate knjige iz drugih knjižnica, možete ih dobiti putem međuknjižnične posudbe. Obratite se knjižničarima na Odjelu za odrasle za međuknjižničnu posudbu.

 • Građa  se koristiti samo u Studijskom odjelu Knjižnice.
 • Rok posudbe građe iz drugih knjižnica ovisi o pravilima i rokovima posudbe knjižnice iz koje je građa posuđena. Knjižnica može odrediti i kraći rok posudbe.
 • Članovi mogu zatražiti kopije članaka, časopisa i druge građe, koje posjeduju druge knjižnice u skladu s propisima o autorskim pravima. Ovako dobivene kopije članovi zadržavaju kao svoje vlasništvo.
 • Beletristička djela ne možete posuditi putem međuknjižnične posudbe, osim za potrebe stručnog ili znanstvenog rada.
 • Usluge međuknjižnične posudbe naplaćuju se prema stvarnim troškovima.
 • Za građu posuđenu međuknjižničnom posudbom iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, usluga se naplaćuje prema važećem cjeniku NSK-a.

Međuknjižnična posudba iz inozemstva

Međuknjižničnu posudbu građe iz inozemstva obavlja Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Za građu posuđenu međuknjižničnom posudbom iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, usluga se naplaćuje prema važećem cjeniku NSK-a.

 

Neke od knjižničnih usluga možete koristiti i od doma!

Narodna knjižnica „Petar Preradović“ posljednjih godina sve više prilagođava svoje poslovanje novim tehnologijama i novim generacijama korisnika. Online uslugama i digitalizacijom fonda Knjižnica se želi približiti korisnicima i građanima grada Bjelovara kao ustanova koja uz svoje osnovno poslanje kao mjesto susreta, izvor znanja i sjedište pismenosti prati moderne trendove.

Kako bi olakšali i pojednostavili komunikaciju s korisnicima, uštedjeli im vrijeme i bili uvijek spremni odgovoriti na upite Knjižnica u svoje poslovanje uvodi aplikaciju za Android i iOS mobilne uređaje koju su razvili knjižničari iz koprivničke Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ pod nazivom mKnjižnica.

Aplikacija je namijenjena korisnicima Narodne knjižnice “Petar Preradović” Bjelovar i jednostavno se može preuzeti i instalirati sa Google Play-a i Apple Store-a upisivanjem pojma mknjižnica ili Knjižnica Bjelovar.  Pomoću aplikacije može se pretražiti e-katalog knjižnice, pregledati kalendar događanja u knjižnici, generirati korisnički broj u barkod, produžiti posudbu građe, rezervirati građu ili zatražiti literaturu za stručne radove. Unutar aplikacije nalazi se radno vrijeme knjižnice, odgovori na česta pitanja, kontakt podaci svih odjela i službi knjižnice te poveznice na društvene mreže.

Google Play

Apple Store

Neke od knjižničnih usluga možete koristiti i od doma!

Pristupite online katalogu  te pregledajte posjeduje li knjižnica građu koja vas zanima, na kojem se odjelu nalazi i broj primjeraka. Preko online kataloga možete se prijaviti na korisničke stranice. Prijava omogućuje pregledavanje popisa zaduženja i arhive posudbe te sastavljanje liste želja.

Podatke za pristup možete dobiti osobno u Knjižnici.

Pripremate pisanje seminara, završnog, diplomskog, magistarskog i doktorskog rada? Knjižničari će na vaš upit pretražiti našu bazu i druge besplatno dostupne baze podataka, te vas usmjeriti na potrebnu literaturu – U knjižnici do diplome.

Možete konzultirati uslugu Pitajte knjižničare preko koje knjižničari iz cijele Hrvatske odgovaraju na vaše upite.

“Svaki čovjek po prirodi teži znanju.” Aristotel

Osim potrage za znanjem u knjigama, naučite nešto i od knjižničara. Obratite nam se ako vam treba pomoć za pretraživanje kataloga, snalaženje među policama, pretraživanje baza podataka ili možda trebate osnovnu poduku o upotrebi i korištenju računala (SOS knjižničar).

Ako želite usmjeriti dijete osnovnoškolskog uzrasta na usvajanje vještina informacijske pismenosti,  pogledajte stranicu 6 veličanstvanih  koraka do informacija i znanja.

Najavite se i za organizirane grupne posjete knjižnici za predškolce, osnovnoškolce, srednjoškolce ili odrasle te saznajte sve tajne Knjižnice. Svi ste dobrodošli!

Uključite se u programe koje provodimo ili u kreiranje programa tako da nam predložite što biste htjeli da organiziramo. Možete nam se priključiti i kao posjetitelj ili kao volonter.

Pogledajte programe koje provodimo.

Stalno ste online? Iz sjene pratite sve objave na Facebooku? Volite prvi vidjeti nove fotke? Želite pročitati neku super knjigu, ali nemate ideju koju? Za djecu tražite kutak weba koji je prilagođen njihovoj dobi?

Zapratiti nas na blogovima: Knjigom do zdravlja – blog Odjela za odrasle i dječjem čitateljskom blogu – Tragači.
Možda su vam draže neke druge društvene mreže? Pratite nas na: Facebooku, Twitteru ili Flickru.

U našim prostorima možete doći učiti, pisati seminare, zadaće ili čitati – knjige, stripove, slikovnice, novine…. Imamo odvojene prostore za individualni (Studijski odjel) i grupni rad (Odjel za odrasle i Dječji odjel).
Zanimaju vas dnevne i tjedne novine? Dođite u Čitaonicu tiska!

U Odjelu za odrasle, Studijskom odjelu i Dječjem odjelu možete koristiti besplatan i otvoren Wi-Fi.

Trebate računalo za pisanje seminara, pretraživanje interneta ili jednostavno samo za surfanje? Morate par stranica isprintati, a ne znate gdje? Trebate skenirati uputnicu?

Računala za korisnike možete koristiti na Odjelu za odrasle, Studijskom odjelu i Dječjem odjelu. Sva su računala spojena na printer i skener, tako da možete skenirati i printati u Knjižnici. Korištenje računala i skeniranje se ne naplaćuje. Usluga ispisa naplaćuju se prema važećem Cjeniku.

Računala su opremljena slušalicama i imaju instaliran program NVDA čitač zaslona, kako bi slijepe i slabovidne osobe mogle koristiti računalo.

Probajte čitati e-knjige!

Na Odjelu za odrasle korisnici mogu posuditi e-čitač Kobo Aura i tablet Samsung Galaxy, a na Dječjem odjelu e-čitač Kindle. Na Dječjem odjelu se nalazi tablet marke Asus koji se može koristiti u prostoru knjižnice.

Osim književnih klasika na engleskom jeziku, na e-čitačima su dostupna i djela na hrvatskom jeziku i to u obliku e-lektira što srednjoškolcima i osnovnoškolcima može biti od velikog značaja kad ponestane primjeraka u tiskanom obliku.

Na tabletu, zahvaljujući Tookbook knjižari, korisnici mogu čitati najnovije hitove u elektroničkom obliku.

Usluga fotokopiranja knjiga iz našeg fonda te članka iz časopisa i novina sukladna je Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima. Usluga se naplaćuje prema važećem Cjeniku.

Na Odjelu za odrasle, uz naknadu prema važećem Cjeniku, možemo vam uvezati radnje (spiralni i termo uvez).

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj