Književni susreti na Dječjem odjelu u Mjesecu hrvatske knjige

Objavljeno:
Književni susreti na Dječjem odjelu u Mjesecu hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige polako se bliži kraju, a na Dječjem odjelu ugostili smo  poznate i rado čitane književnke i jednu književnicu.

Prvi gost je bio Zoran Pongrašić koji je predstavio roman Krive su Seka i Seka. Roman je osvojio Nagradu Grigor Vitez za najbolji tekst za maldež u 2021. godini. Učenici osmih razreda imali su priliku čuti kako autor piše o obiteljskim odnosima, ljubavi, prijateljstvu, odrastanju djece i mladih u svijetu kriminala, napuštenim zlostavljanim, zanemarenim i isključenima, odnosno svima onima koji nisu imali previše sreće u životu, i to sve s dozom humora i ljudskosti u predstavljanju zanimljivih likova.

 

Za najmlađe pripremili smo druženje sa Zoranom Vakulom, poznatim meteorologom. Učenici prvih razreda i vrtićanci sa Zoranom su razgovarali su o seriji slikovnica Vremenaste priče: Oblačasta, Sunčasta, Vjetropirasta i Pahuljasta. Zoran nam je otkrio kako su ove slikovnice nastale s ciljem da educiraju i približe neke često spominjane meteorološke termine najmlađima kako bi kasnije bolje razumjeli i imali koristi od meteorološke informacije.

Roman 8 lajkova predstavila je knjižničarka i književnica Iva Dužić. Roman je osvojio književnu nagradu Zvonko za najbolji neobjavljeni prozni rukopis za djecu i mlade u 2021. godini. Osim razgovora o romanu, Iva je učenicima šestog razreda održala i radionicu na kojoj su oni pokušali napisati svoju književnu preporuku za blog.

Za kraj obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige ugostili smo književnika Pavla Pavličića koji je promovirao svoj novi roman za djecu Dva duga dana. Pavličić je za taj roman osvojio Nagradu Anto Gardaš koja se dodjeljuje za najbolji roman ili knjigu pripovijedaka za djecu i mladež objavljenu u 2021. godini. Na susretu su sudjelovali učenici Druge, Četvrte i Pete osnovne škole. Radi se o nastavku kriminalističkog romana Trojica u Trnju sa svima dobro poznatim junacima Hrvojem, Tutom i Bracom. Razgovor s djecom bio je vrlo zanimljiv, a književnik je rado odgovarao na njihova pitanja.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj