Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25.11.

Objavljeno:
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25.11.

U suradnji s udrugama Iris Bjelovar i SOS Rijeka naša knjižnica i čitateljska grupa Čita/lice koja u prosincu obilježava šestu godinu svog postojanja, obilježit će 25. studenoga Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama pod nazivom Pročitaj me… imam poruku za tebe!

Preporučeni popis knjiga s kratkim anotacijama nastao je zajedničkim snagama i može vam pomoći u odabiru naslova za čitanje. Valja napomenuti kako je namjerno stihijski poredan, kako bi ukazali na to da važne teme i važne poruke možemo pronaći na različite načine i na različitim mjestima. Stoga vam valja proći kroz stranice koje slijede.

Knjige su to koje se na neki način bave tematikom nasilja prema ženama. Pritom imajmo na umu da nasilje nije samo fizičko, već ono može biti i psihičko, emocionalno, ekonomsko, seksualno… Ponekad će nam biti prilično očito da se radi o nasilju (kao, 

 

recimo u romanu autorice Collen Hoover Priča završava s nama), a ponekad će nasilnik nasilje vještije skrivati, manipulativno i postupno dovodeći ženu u odnos podređenosti i ovisnosti, kao i u krug psihičkog nasilja (kao što je, primjerice, slučaj s Dora i Minotaur Slavenke Drakulić).

Knjige su povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama postavljene na izdvojenom mjestu u knjižnici i za tu prigodu posebno označenom i biti će tako na okupu do 10. prosinca Dana ljudskih prava.

Svaka knjiga koju posjeduje naša knjižnica ( jer na popisu su naslovi koje možete naći i na drugim mjestima) označena je na hrptu knjige novom oznakom narančaste boje s natpisom Čitateljska grupa Čita/lice i takva će od sada stajati na policama knjižnice nakon što aktivnost prođe te će je trajno biti lakše uočiti.

Tijekom dva tjedna svaki će korisnik uz posuđenu knjigu s ove police dobiti prigodni graničnik za obilježavanje stranica s ohrabrujućim porukama za one koji možda proživljavaju nasilje ili pak poznaju nekoga tko proživljava nasilje, kao i s kontakt podacima udruga u kojima su dostupni pomoć i podrška.

Zašto je važno podizati svijest o problematici nasilje prema ženama?

Osim što je najrašireniji oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava (pravo na život, pravo na privatnost i obiteljski život, pravo na zaštitu dostojanstva, pravo na dom, pravo na slobodu izražavanja, pravo na život bez mučenja i nečovječnog postupanja i dr.), najveći je i broj nasilja koji ostaje neprijavljen. UN navodi kako je polovica svih ubijenih žena stradalo od ruke svojih sadašnjih ili bivših partnera. U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana. Razlozi neprijavljivanju su brojni i raznoliki (od osjećaja srama, straha od stigmatizacije te reakcija obitelji i bližnjih do nepovjerenja u sustav i strah od policije i suda, od dugotrajnog i teškog sudskog procesa, neodgovarajućih i niskih kazni za počinitelje, ekonomske ovisnosti…), a oni koji se često posebno ističu su i nedostatak informacija o mogućim mehanizmima zaštite i pomoći. Ovom zajedničkom aktivnošću želimo ženama poslati poruku da nisu same i da je podrška dostupna.

* 25. studenoga, posudba pete knjige s police Pročitaj me…imam poruku za tebe! je BESPLATNA!

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj