Održana 41. skupština Društva knjižničara

Objavljeno:
Održana 41. skupština Društva knjižničara

U našoj je knjižnici, u petak 3. lipnja 2022. održana je 41. izborna skupština Društva knjižničara Bilogore,  Podravine i Kalničkog prigorja.  

 

Skup su pozdravili ravnateljica Knjižnice Vjeruška Štivić,  zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić i  predsjednica Društva Silvija Perić. Kulturno-umjetnički program bio je u duhu obljetnica koje naša knjižnica obilježava ove godine – 190 godina od osnutka preteče knjižnice, 70 godina kontinuiranog rada Dječjeg odjela, 50 godina neprekidnog djelovanja bibliobusne službe  i 20 godina Igraonice za djecu rane dobi.Izveli su ga članovi HORKUD-a Golub, odnosno Ulični svirači “Tko pjeva zlo ne misli”. Jedna od zanimljivosti bio je Mini festival bibliobusa, pa su tako građani imali priliku razgledati bibliobusna vozila knjižnica iz Križevaca i Bjelovara. 

Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja stručna je i društvena organizacija knjižničnih djelatnika te sastavni dio Hrvatskog knjižničarskog društva. Osnovano je 15. ožujka 1977. godine kao Društvo bibliotekara Zajednice općina Bjelovar. Upravno -teritorijalnim preustrojem, društvo dobiva sadašnji naziv i obuhvaća područje Bjelovarsko – bilogorske, Koprivničko – križevačke i Virovitičko -podravske županije. Danas se u sastavu društva nalazi ukupno 115 narodnih, školskih i specijalnih knjižnica i okuplja 137 članova. Sjedište društva nalazi se u Narodnoj knjižnici “Petar Preradović” Bjelovar.

Skupština je imala stručni i radni dio. U stručnom dijelu Vjeruška Štivić i Robert Fritz  predstavili su projekte ostvarene kroz poziv Ministarstva kulture RH “Čitanjem do uključivog društva” kojima knjižnice Bjelovar i Virovitica nabavljaju nova vozila za bibliobusnu službu. Projekte iz programa Erasmus+ Knjižnica kao središte neformalnog i informalnog učenja za odrasle i Putujuće knjižnice bez granica predstavile su kolegice Lucija Miškić Barunić i Ana Peranić te Ljiljana Vugrinec i Silvija Perić.

Predavanje pod nazivom Be kind, don’t leave them behind održala je kolegica Andrea Katanović Babić, a kolegice Mirjana Kotromanović, Sanja Pajnić i Vesna Zvečić predavanje I naši (korisnici) su vaši (korisnici)!

Glavna urednica Tanja Nađ predstavila je 24. broj časopisa Svezak sa temom Godina(e) čitanja.

U radnom dijelu uz izvješća o radu Društva u proteklom razdoblju održan je izbor članova Glavnog odbora, Nadzornog odbora, delegata za Skupštinu HKD-a, razrješenje i predlaganje članova sekcija i komisija HKD-a te izbor predsjednika, potpredsjednika i tajnika društva. Za novu predsjednicu izabrana je Bernarda Ferderber, ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac, a za tajnicu Tatjana Petrec knjižničarka Dječjeg odjela Narodne knjižnice “Petar Preradović” 

Svaka skupština Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja završava dodjelom nagrada. Za iznimne uspjehe u knjižničarstvu nagradu je primila Lucija Miškić Barunić iz Narodne knjižnice “Petar Preradović” Bjelovar, za iznimne zasluge u promicanju rada Društva Maja Krulić -Gačan iz Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica i Vesna Zvečić iz knjižnice Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica nagrađena je za dugogodišnji uspješan rad u knjižničarstvu. 

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj