(Ne)promocija monografije Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar : od časničkog kasina do novog tisućljeća

Objavljeno:
(Ne)promocija monografije Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar : od časničkog kasina do novog tisućljeća

U ponedjeljak, 21.11.2022. održano je neuobičajeno događanje – (ne)promocija monografije Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar : od časničkog kasina do novog tisućljeća. 

Iz uvodnih riječi ravnateljice:
Sigurno su se neki od vas, a moguće i svi, pitali što znači (ne)promocija. Naime, promocije su uobičajeno za nove knjige, a naša monografija je stara već 10 godina, ali radi spleta okolnosti do današnjeg dana nije imala svoju promociju, pa ustvari ispravljamo nepravdu jer radi se o iznimnoj knjizi, pogotovo za našu struku, knjižnicu i naš grad. A povod organizaciji (ne)promocije su obljetnice koje Knjižnica ove godine obilježava.“

Na predstavljanju monografije sudjelovale su autorice Zorka Renić i Tatjana Kreštan, te urednica Ivana Hebrang Grgić. Knjiga je objavljena 2012. godine u izdanju Hrvatskoga knjižničarskog društva kao prva knjiga u nizu Hrvatsko knjižničarstvo. Recenzenti knjige su Aleksandar Stipčević, Ilija Pejić i Marinko Iličić. Program je moderirala Ivana Blažeković.

Monografija Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar: od časničkog kasina do novog tisućljeća, prvi je primjer prve sustavne monografije o najstarijoj kulturnoj ustanovi u gradu Bjelovaru. Autorice prate razvoj knjižnice od osnivanja časničkog kasina, pa sve do prvog desetljeća 21.stoljeća. U monografiji se  nalazi sva istražena tiskana i arhivska dokumentacija koja govori o kulturnoj i političkoj povijesti grada. Potrebno je istaknuti važnost za proučavanje uloge narodnih knjižnica i čitaonica u javnom životu Hrvatske, posebice tijekom 19. stoljeća. I, naravno nikako se ne smije zaboraviti ljude, vizionare koji su svojim nesebičnim zalaganjem i radom doprinijeli vidljivosti i važnosti ove kulturne ustanove. Slobodno možemo reći da se radi o svojevrsnom udžbeniku za sve koji rade u knjižnici ali i one koji žele saznati i naučiti više o povijesti i radu knjižnice i kulturno-političkom životu grada Bjelovara.

Autorice i urednica prisjetile su se zanimljivosti i neprilika na koje su nailazile pišući knjigu.  Došle su do zaključka da je desetogodišnji odmak dobrodošao jer im pruža mogućnnost sagledavanja knjige iz nove perspektive. 

Monografija je i danas vrlo aktualna kao polazište budućim istraživanjima. Sama autorica Zorka Renić navela je kao primjer 70 godina kontinuiranog rada Dječjeg odjela koji zaslužuje samostalnu monografiju.

Program su uveličale učenice Medicinske škole Bjelovar Anita Andrejević i Paula Šćirek (mentorica Dubravka Rožman Grganić, prof.) koje su čitale ulomke iz poglavlja Sjećanja Gorana Tribusona i Nene Šešić, te Ines Petreković, učenica 5. razreda Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar (mentor Vedran Milić, prof.) koja je izvela  Beethowenovu skladbu Za Eliz.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj