Divan užas : Izabrani radovi o Slavku Kolaru (1917. – 2021.)

Objavljeno:
Divan užas : Izabrani radovi o Slavku Kolaru (1917. – 2021.)

Povodom 130. godišnjice rođenja zavičajnog pisca Slavka Kolara u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ održano je predstavljanje knjige „Divan užas : Izabrani radovi o Slavku Kolaru (1917. – 2021.)“.

Knjiga sadrži sedamdesetak različitih tekstova o Slavku Kolaru, objavljenih tijekom proteklih stotinjak godina (1917. – 2021.). Radi se o kritikama, studijama, esejima te memoarskim i ostalim zapisima koji se na različite načine dotiču pojedinih Kolarovih djela, cjelokupnog njegova opusa ili njegova života. Knjigu je objavila Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma, a glavni je urednik Mario Kolar, književni povjesničar i kritičar, docent na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci. Uz Kolara u programu su sudjelovali Velimir Visković, književni kritičar, esejist i leksikograf, Vladimir Strugar, upravitelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Bjelovaru i Vinka Jelić Balta, ravnateljica
Gradske knjižnice Slavka Kolara Čazma.

Uvršteni tekstovi objavljivani su u različitim novinama, časopisima, zbornicima, leksikografskim priručnicima, autorskim knjigama i na internetu, u Hrvatskoj i u inozemstvu – u knjigu su uvršteni prijevodi tekstova koji su o Kolaru objavljivani u Rusiji, Njemačkoj, Italiji, Austriji, Češkoj, Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Autori uvrštenih tekstova su književni povjesničari i sveučilišni profesori, metodičari, jezikoslovci te ostali humanisti (Ivo Hergešić, Miroslav Šicel, Reinhard Lauer, Viktor Žmegač, Krešimir Nemec…), književni
kritičari (Branimir Donat, Veselko Tenžera, Velimir Visković…), kao i sami književnici (Ivan Goran Kovačić, Ivan Kušan…).

Uvaženi književni kritičar Velimir Visković naveo je Kolara kao vjerojatno prvog hrvatskog pisca koji je u književnost uveo likove iz sela, prosječne i obične ljude kojima je kao rijetko tko prije ili poslije uspio udahnuti višeslojnost. Bilo da je riječ o njegovim antologijskom pričama kao što su “Breza” ili “Svoga tijela gospodar”, Kolar zauzima važno mjesto u hrvatskoj književnosti, a zbornik koji je nazvan po jednoj Kolarovoj noveli, bit će od iznimne važnosti svima onima koji će ubuduće istraživati njegov rad.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj