Izložba “Suncobran za dvoje”

Objavljeno:
Izložba “Suncobran za dvoje”

Izložba u sklopu projekta Grad i njegovi ljudi
SUNCOBRAN ZA DVOJE
Dubravka Sodomka
Narodna knjižnica “Petar Preradović“
Odjel za odrasle
13. veljače – 13. ožujka 2023.

U ciklusu Grad i njegovi ljudi predstavljamo zavičajne umjetnike koji se bave raznolikim kreativnim radom – slikarstvom, fotografijom, stripom, književnošću… 

Na ovoj izložbi može se pogledati pet ručno rađenih čipkastih suncobrana, a među njima je najpoznatiji suncobran koji u šetnji nosi carica Marija Terezija, koju utjelovljuje Anita Čleković Vegh. Suncobran je za ovu izložbu ustupio Horkud “Golub” Bjelovar.

Dubravka Sodomka rođena je u Bjelovaru 1944. godine. U rodnom je gradu završila školovanje, zasnovala obitelj, odradila cijeli radni vijek i otišla u zasluženu mirovinu. Rijetko ćete upoznati tako vitalnu osobu spremnu stjecati nova znanja i vještine, upoznati nove ljude i običaje što nas navodi na zaključak da nikako nije „u mirovanju“.

U djetinjstvu je gđa Dubravka puno vremena provela sa svojim djedom, poznatim košaračem i dok je on pleo košare i druge predmete od šiblja (najčešće vrbovog pruća) mala je unučica učila izrađivati košarice za nošenje u ruci i uglavnom za igru. Košaraštvo je bio zanat od kojega se privređivalo i prehranjivalo obitelj, a danas mu prijeti izumiranje.

Još jedan obrt obilježio je dane nešto starije djevojčice Dubravke čiji je otac bio šuster (od njem. Schuster). I njemu je pomagala koliko je mogla, jer izrada obuće od kože često je zahtijevala snagu i ovladavanje rukovanja opasnim alatima. Danas obrtnike koji izrađuju i popravljaju cipele češće nazivamo obućarom ili postolarom.

Ono što fascinira kod gđe Dubravke je spoznaja da je već sa šest godina naučila štrikati (od njem. Stricken) osnosno plesti dok se heklanjem počela baviti tek 1983. godine. Tabletići, nadstolnjaci, stolnjaci, sve do bikinija od konca kojeg je jednog ljeta napravila za unuku, i naravno neizbježan šešir s velikim obodom za plažu.

Prvi suncobran bio je poklon unuci za vjenčanje i tako je počelo. Mladenke uglavnom izaberu prekrasne bijele suncobrane s različitim uzorcima, a kume se uglavnom odluče za crvenu boju. Do sada je po narudžbi izradila 16 unikatnih suncobrana.

“Najteže je nabaviti odgovarajuću konstrukciju kišobrana čije se platno ukloni tako da ostanu samo žice – kaže gđa Dubravka – zatim se shema podesi prema broju žica, a mustra se prema potrebi prilagođava. Najtraženiji je kupolasti oblik sjenila suncobrana tzv. „bečki“, no izrađujem i tipične kineske suncobrane s blago ukošenim sjenilom.”
– Dubravka Sodomka

Vješte ruke i osebujna mašta gđe Dubravke bile su poticaj za izradu lustera i drugih predmeta od špage, ovladavanje tehnikom izrade makramea, tapiserija, slikanja na svili, izrade figurica od DAS mase od kojih je najpoznatiji književni lik vojnik Švejk (Jaroslav Hašek Dobri vojnik Švejk). Dubravka Sodomka dugogodišnja je aktivna članica Češke obeci Bjelovar i Udruge žena Gudovac.

Tekst: Irena Rašo
Fotografije: Ana Kraljić

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj