Martinino putovanje u Meksiko

Objavljeno:
Martinino putovanje u Meksiko
  • Kad putujete avionom dogodi se da putnici završe u jednom, a prtljaga u drugom avionu. Međutim kad putujete na drugi kraj svijeta s djecom i ostane vam samo ručna prtljaga, onda je to veći problem. Doputovali ste kasno noću gladni, žedni, bez prtljage i sve baš sve trgovine su zatvorene. Nema čak ni taksija. Onda zagrlite djecu, legnete na plažu i gledate u najveći i najljepši mjesec koji ste ikada u životu vidjeli… i sretni ste jer ste zajedno.

Tim je riječima Martina Hautman Matijaš započela putopisno predavanje o Meksiku u bjelovarskoj Knjižnici u četvrtak, 23. veljače u 19 sati. Martina je pedagoginja V. Osnovne škole Bjelovar i vlasnica Mandala joga studija. Obožava putovati, proputovala je tridesetak zemalja, a za odabir Meksika kriv je ogroman meteor koji je pogodio Yucatan blizu mjesta Chicxulub Puerto prije otprilike 65 milijuna godina te izazvao izumiranje dinosaura i promijenio povijest Zemlje. Meksikanci se ne opterećuju tim događajem, obilježili su mjesto pada meteora ali nisu od toga napravili turističku destinaciju.

Martina voli putovati on budget, što znači da traži jeftinije opcije i što više druženja s lokalnim stanovništvom. Putovanje planira tjednima unaprijed, napravi se detaljan popis svih mjesta, kulturnih, povijesnih i prirodnih obilježja određene destinacije. Detaljno nam je objasnila o čemu treba razmisliti i na koji način unaprijed rezervirati od smještaja do najma automobila, no iznenađenja uvijek ima. Strpljenje je tada ključna riječ. No prirodne ljepote Meksika su neupitne te je lako zaboraviti pokoju nezgodu.

  • Prvih nekoliko dana odmarali smo se na otoku Isla Mujeres, odnosno u prijevodu Otoku žena. Otok je dobio naziv jer su pirati, odlazeći u plječkaške pohode na španjolske brodove, svoje žene ostavljali na otoku. Otok ima jednu od najljepših plaža koje sam ikad vidjela. Bijeli pijesak i nestvarno plavetnilo mora čija temperatura iznosi 30 stupnjeva.

Na obilazak poluotoka krenuli su iz Cancuna, obišli Los Colorados, Rio Lagartos, Meridu, Progreso Chicxulub Puerto, Izamal, Valadolid, Chichen Itzu, Bacalar, Tulum, Cobu i Plavu del Carmen. Ukupno oko 2000 km automobilom.

Nevjerojatan je bio posjet ružičastom jezeru koje je zapravo solana, a ružičasta boja dolazi od planktona koji u njoj žive. Zbog brojnosti turista, Lagunu rosa čuvaju vodiči koji pripovjedaju o jezeru i brinu da se turisti ne približe previše vodi kako ju ne bi uprljali i tako uništili kvalitetu soli.

Cenote su prirodne slatkovodne jame, spilje kojima se urušio krov. Plivati u cenotama nevjerojatan je doživljaj.

Svakako treba posjetiti bar jednu od mayanskih ruševina od kojih je najpoznatija Chichen Itza i jedna je od sedam svjetskih čuda.

Maye su vjerovale da u jezerima u cenotama živi bog kiše i da su one vrata u svijet mrtvih. Bogu su prinosili darove i žrtve, čak i ljudske, a oko cenota su nastajali gradovi.

 

Meksikanci su bučni, veseli, strpljivi i širokogrudni. Vole ples i glazbu. Čim padne noć ulice ožive i svi se opuštaju uz piće, hranu i prepoznatljivu glazbu mariachia.

  • Za putovanja moraš biti otvorenijeg uma, spreman na kompromise i prilagodbu. Ubrzo shvatiš kako svijet ne možeš procjenjivati normama koje si ponio od kuće. I to je najljepše. Putovanja otvaraju oči.

 

Hvala Martina. Nadamo se, do nekog drugog putovanja.

 

Fotografije u privatnom vlasništvu Martine Hautman Matijaš i Gorana Škrleca.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj