Stefan Wul – Fantastični planet

Objavljeno:
Stefan Wul – Fantastični planet

Simptomi: Želite pročitati roman koji je predložak za nagrađivani animirani film? Zainteresirani ste za francusku znanstvenofantastičnu književnost?

Terapija: Daleka je budućnost. Raagovi, ogromni plavi divovi, sa Zemlje su dovukli male ljudskove u svoju postojbinu – planet Ygam. Neke su ljudskove pripitomili i drže ih kao kućne ljubimce, ali neki žive kao divlje životinje po parkovima i svake dvije raaške godine ih se izlovljava. Način na koji se Raagovi odnose prema ljudskovima u potpunoj je suprotnosti s njihovim tehnološkim i duhovnim razvojem. Raagovi žive dugo, ali se razmnožavaju rijetko pa žele držati pod kontrolom populaciju ljudskova. Meštar Sinh, vrlo utjecajan Raag svojoj je kćeri poklonio jednog novorođenog ljudića. Tiwa ga je nazvala Gro, skraćeno od Grozni. Kada Grozni odraste, dogodit će se velike promjene u odnosima ljudskova i Raagova…

Roman Fantastični planet (1957.) poslužio je kao predložak za istoimeni animirani film (La Planète sauvage, 1973.), kojega je režirao René Laloux, a koji je nagrađen na filmskom festivalu u Cannesu.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj