Yaa Gyasi – Povratak kući

Objavljeno:
Yaa Gyasi – Povratak kući

Simptomi: Zanima vas kako piše spisateljica podrijetlom iz Gane? I kako izgleda priča koja se proteže kroz tri stoljeća u Gani i Americi i prati sedam naraštaja obitelji čije su živote oblikovale nezaustavljive povijesne sile?

Terapija: Osamnaesto stoljeće, Gana. Dvije polusestre, Effia i Esi, rođene su u različitim selima. Effia je udana za Engleza s kojim vodi lagodan život u odajama utvrde Cape Coast. Effia nije ni svjesna da je njezina sestra Esi zatočena tik ispod nje, u tamnici iste utvrde, prodana zajedno s tisućama drugih u trgovini robljem koja cvjeta na Zlatnoj obali te poslana brodom u Ameriku gdje će njezina djeca i unuci odrastati kao robovi. Jedna nit radnje romana prati Effijine potomke tijekom stoljeća ratovanja u Gani, dok se narodi Fanti i Ašanti bore protiv trgovine robljem i britanske kolonizacije. Druga nit radnje prati Esi i njezinu djecu na putu za Ameriku. Od južnjačkih plantaža do građanskog rata i velike migracije, od rudnika ugljena u Pratt Cityju u Alabami do jazz klubova i narko skvotova u Harlemu dvadesetog stoljeća, Povratak kući čini prošlost bolno opipljivom prikazujući kako se sjećanje na zarobljeništvo neizbrisivo upisuje u tkivo jednog naroda.

Yaa Gyasi mlada je spisateljica gansko – američkoga podrijetla. Njezin književni prvijenac Povratak kući (Homegoing) izazvao je veliku pozornost kritike i publike te ju lansirao među američke književne zvijezde mlađe generacije. Roman je ovjenčan s nekoliko prestižnih nagrada poput PEN/Hemingway Award za najbolji debitantski roman te nagradom American Book Award za iznimno literarno postignuće.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj