Vladimir Vojnovič – Život i neobične dogodovštine vojnika Ivana Čonkina

Objavljeno:
Vladimir Vojnovič – Život i neobične dogodovštine vojnika Ivana Čonkina

Simptomi: Volite humor u literaturi? Čitali biste nešto poput dobrog vojaka Švejka? A da je, uz sve to, štivo ozbiljno i kvalitetno?

IVAN ČONKINTerapija: Otkako je objavljen – prvo u samizdatu, zatim u iseljeništvu – roman Život i neobične dogodovštine vojnika Ivana Čonkina slovi kao nezaobilazno djelo novije ruske književnosti, jednako znamenito po inteligentnoj raščlambi sovjetskog državnog aparata, kao i po razornome smislu za humor apsurda. Riječ je o ključnome djelu u opusu Vladimira Vojnoviča, pisca koji je isprva stekao slavu kad je napisao riječi kozmonautske himne Četrnaest minuta do starta. Poslije prokazan zbog svoje sklonosti samostalnom gledanju na režim i njegove posljedice za obične ljude, Vojnovič je dobar dio života proveo kao disident, a čak se ni danas nije posve vratio u Rusiju. Čonkin, kojega je nastavio pratiti kroz mnoge
daljnje dogodovštine, suvremeni je pandan Ivanuški Budalini iz narodne predaje, ili dobrom vojaku Švejku iz Hašekova remek-djela – tako da ne čudi što je 1994. godine Čonkina ekranizirao upravo češki majstor Jiří Menzel.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj