Mirko Kovač – Gubilište

Objavljeno:
Mirko Kovač – Gubilište

GubilišteSimptomi: Čitali biste knjigu koja ostavlja snažan dojam te koja je pristupačno napisana? Željeli biste pročitati knjigu koja će vas potaknuti na razmišljanje?
Terapija: „Gubilište“ je prvi roman Mirka Kovača, prvi put objavljen 1962. godine. Osporavana i hvaljena, ova je knjiga pisca odmah učinila kontroverznim i obilježila ga, jer je roman izazvao politički skandal: vizija tada dvadesetčetvorogodišnjeg pisca bila je duboko pesimistična i nije se uklapala u estetiku socijalističkog nadahnuća.
Fikcija romana plasirana je u piščev rodni kraj na granici Crne Gore i Hercegovine, pa je tako ovaj srodnik Dostojevskog pretvorio svoj zavičaj u krajolik bez granica što ga običavao nazivati paklom. Ta izvana vidljiva površina pejzaža, čija nepodnošljiva svjetlost ne uspijeva potisnuti mrak u škripove pune zmija, nije ništa drugo do skrivena slika bola unutar ljudske duše. (Ulf Eriksson)
Cijeli roman „Gubilište“ je mistična epopeja prokazanih i moralno izopačenih figura. Ponavljanje je sudbine uvijek vječna novost. Izabirući formu tradicionalnog pripovijedanja i moderne eksperimentalne forme Kovač je u ovom romanu zacrtao okvir vlastita pripovjedačkoga labirinta u kojem se prijelazi između mističnog, opscenog i uzvišenog zbivaju bez nasilnoga reza, poput snovita putovanja kroz umnožena zrcala. (Žarko Paić)

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj