Henry David Thoreau – Hodanje

Objavljeno:
Henry David Thoreau – Hodanje

Simptomi: Raspoloženi ste za još jednu e-knjigu? Zanimaju vas knjige s temom odnosa čovjeka i prirode?

Terapija: Hodanje, koje je poznato i pod naslovom Divljina, predavanje je koje je Henry David Thoreau prvi put održao u liceju u Concordu 23. travnja 1851. godine. Napisano je između 1851. i 1860. godine, a Thoreau ga je držao ukupno deset puta, što je više od bilo kojeg drugog njegovog predavanja.

Hodanje je prvi puta objavljeno kao esej u časopisu Atlantic Monthly, nakon njegove smrti, 1862. godine. On ga je smatrao jednim od svojih najutjecajnijih djela, u toj mjeri da je jednom prilikom napisao: „Smatram ovo nekom vrstom uvoda za sve što bih mogao napisati nakon toga“. Thoreau ga je neprestano prerađivao i mijenjao tijekom 50-ih pretprošlog stoljeća.

Hodanje je transcendentalistički esej u kojem Thoreau govori o važnosti prirode za čovječanstvo, te o tome kako ljudi ne mogu preživjeti bez prirode, bilo fizički, mentalno ili duhovno, a ipak se čini da se sve više i više ukopavaju u društvo. Za Thoreaua hodanje predstavlja samorefleksivni duhovni čin koji je moguć isključivo kad smo daleko od društva, a koji nam omogućuje da se bolje upoznamo i pronađemo druge aspekte sebe koje je društvo uklonilo. Hodanje je vrlo važno oružje u transcendentalističkom pokretu koje je postavilo temelje za njegovo najpoznatije djelo, Walden. Zajedno s esejom O prirodi Ralpha Walda Emersona te djelom Čovjek i priroda Georgea Perkinsa Marsha, Hodanje je postalo jedan od najvažnijih eseja u ekološkom pokretu.

e-knjiga
Hodanje

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pretraživanje kataloga

Događanja

Nothing from 2. prosinca 2020. to 2. siječnja 2021..

  Preskoči na sadržaj