Henry David Thoreau – Hodanje

Objavljeno:
Henry David Thoreau – Hodanje

Simptomi: Raspoloženi ste za još jednu e-knjigu? Zanimaju vas knjige s temom odnosa čovjeka i prirode?

Terapija: Hodanje, koje je poznato i pod naslovom Divljina, predavanje je koje je Henry David Thoreau prvi put održao u liceju u Concordu 23. travnja 1851. godine. Napisano je između 1851. i 1860. godine, a Thoreau ga je držao ukupno deset puta, što je više od bilo kojeg drugog njegovog predavanja.

Hodanje je prvi puta objavljeno kao esej u časopisu Atlantic Monthly, nakon njegove smrti, 1862. godine. On ga je smatrao jednim od svojih najutjecajnijih djela, u toj mjeri da je jednom prilikom napisao: „Smatram ovo nekom vrstom uvoda za sve što bih mogao napisati nakon toga“. Thoreau ga je neprestano prerađivao i mijenjao tijekom 50-ih pretprošlog stoljeća.

Hodanje je transcendentalistički esej u kojem Thoreau govori o važnosti prirode za čovječanstvo, te o tome kako ljudi ne mogu preživjeti bez prirode, bilo fizički, mentalno ili duhovno, a ipak se čini da se sve više i više ukopavaju u društvo. Za Thoreaua hodanje predstavlja samorefleksivni duhovni čin koji je moguć isključivo kad smo daleko od društva, a koji nam omogućuje da se bolje upoznamo i pronađemo druge aspekte sebe koje je društvo uklonilo. Hodanje je vrlo važno oružje u transcendentalističkom pokretu koje je postavilo temelje za njegovo najpoznatije djelo, Walden. Zajedno s esejom O prirodi Ralpha Walda Emersona te djelom Čovjek i priroda Georgea Perkinsa Marsha, Hodanje je postalo jedan od najvažnijih eseja u ekološkom pokretu.

e-knjiga
Hodanje

 

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj