David Dalton – Tko je taj čovjek?

Objavljeno:
David Dalton – Tko je taj čovjek?

Simptomi: Ovogodišnja dodjela Nobelove nagrade zagolicala je vašu maštu? Pitate se što je to u Dylanovim tekstovima nagnalo članove komisije da mu dodjele ovo prestižno priznanje? Inače ste ljubitelj Dylanova lika idjela?

daltonTerapija: U ovoj iznimno posvećenoj i detaljno razrađenoj analizi Dylanova opusa, David Dalton ispisuje pravi glosar svih Dylanovih lica, raščlanjuje njegov stvaralački genij te, kao što očekujemo od pravog „dylanologa“, svaki njegov pokušaj objašnjenja proizlazi iz raznovrsnih vizura i gotovo oprečnih izvorišta, pokušavajući pratiti prirodu Dylanove mijene.

Bob Dylan je kreativna sila druge polovice 20. stoljeća, i to ne samo kao glazbenik koji je promijenio lice folka i glazbenog aktivizma te reanimirao utjecaj tradicije na zvuk nove generacije, nego i kao kompletan umjetnik, gotovo kategorija za sebe, ili pak Mesija s usnom harmonikom, kako ga vidi legendarni Bob Johnston, koji „i dalje vjeruje da je on jedini prorok nakon Isusa“.

Dalton se junački i beskompromisno hvata u koštac s tim iznimno zahtjevnim zadatkom seciranja komplesnih rukavaca Dylanovih mentalnih slika, bacajući novo svjetlo na njegove glumačke metode, jeftine trikove i uzvišene invokacije iz svake njegove faze.

Kako bi što više približio i jasnije dozvao pravog Boba Dylana, Dalton u svoje redove novači brojne sugovornike, svjedoke poput Marianne Faithfull, Allena Ginsberga, Andyja Warhola, Larryja „Ratsa“ Slomana, Nata Hentoffa, Suze Rotolo, Joan Baez i mnoge druge. Svi ti sateliti u Dylanovoj orbiti, kao i brojni fantastični likovi iz američkih mitova, arhetipske utvare, književni junaci i bardovi koji su ih stvarali, svi su se oni našli pod Daltonovim povećalom tražeći pravog Boba Dylana.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj