Álvaro Mutis – Ilona dolazi s kišom

Objavljeno:
Álvaro Mutis – Ilona dolazi s kišom

Simptomi: Odavno ste zaraženi virusom književnog magijskog realizma? Vrlo rado biste se preselili u Latinsku ili Južnu Ameriku? U romanu vam je najvažnija atmosfera? Volite da, čitajući roman, imate osjećaj kao da gledate film noir?

 

Terapija: Brzo u knjižnicu po Álvara Mutisa! Ilona dolazi s kišom drugi je roman sedmodijelnog ciklusa ovog velikog kolumbijskog pjesnika i prozaika, a govori o pothvatima i jadima piščeva alter ega,  Maqrolla el Gaviera (Izvidnika).

Mutis nam priča o svijetu razvezanih veza, beskrajnih lutanja, vječitih kiša i oluja, o svijetu kojim vlada voda. On je prorok pomoraca, sitnih lopova, švercera, ukletih lutalica. Granice sna i jave, smrti i života miču se u ovome čudesnom romanu.

Našavši se u Panami bez novca, Maqroll sreće Ilonu, davnu ljubav i staru prijateljicu. Na njezin nagovor upuštaju se u sumnjiv biznis koji neko vrijeme cvate sve do kobnog obrata. Izbrušen do savršenstva dostojnog klasika literature, Mutisov roman, natopljen morem i melankolijom, olupinama i uspomenama koje proganjaju poput sablasti, iznenađuje svojom upornom sjetom i neutješnom ljepotom – poput života samog.

Mutis je dobitnik Cervantesove nagrade 2001. i međunarodne nagrade za književnost Neustadt 2002., a osim ovoga, na hrvatski su prevedena još dva njegova romana iz istog ciklusa, Posljednje pristajanje starog teretnjaka i Admiralov snijeg.      

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pretraživanje kataloga

Događanja

Nothing from 2. prosinca 2020. to 2. siječnja 2021..

  Preskoči na sadržaj