Álvaro Mutis – Ilona dolazi s kišom

Objavljeno:
Álvaro Mutis – Ilona dolazi s kišom

Simptomi: Odavno ste zaraženi virusom književnog magijskog realizma? Vrlo rado biste se preselili u Latinsku ili Južnu Ameriku? U romanu vam je najvažnija atmosfera? Volite da, čitajući roman, imate osjećaj kao da gledate film noir?

 

Terapija: Brzo u knjižnicu po Álvara Mutisa! Ilona dolazi s kišom drugi je roman sedmodijelnog ciklusa ovog velikog kolumbijskog pjesnika i prozaika, a govori o pothvatima i jadima piščeva alter ega,  Maqrolla el Gaviera (Izvidnika).

Mutis nam priča o svijetu razvezanih veza, beskrajnih lutanja, vječitih kiša i oluja, o svijetu kojim vlada voda. On je prorok pomoraca, sitnih lopova, švercera, ukletih lutalica. Granice sna i jave, smrti i života miču se u ovome čudesnom romanu.

Našavši se u Panami bez novca, Maqroll sreće Ilonu, davnu ljubav i staru prijateljicu. Na njezin nagovor upuštaju se u sumnjiv biznis koji neko vrijeme cvate sve do kobnog obrata. Izbrušen do savršenstva dostojnog klasika literature, Mutisov roman, natopljen morem i melankolijom, olupinama i uspomenama koje proganjaju poput sablasti, iznenađuje svojom upornom sjetom i neutješnom ljepotom – poput života samog.

Mutis je dobitnik Cervantesove nagrade 2001. i međunarodne nagrade za književnost Neustadt 2002., a osim ovoga, na hrvatski su prevedena još dva njegova romana iz istog ciklusa, Posljednje pristajanje starog teretnjaka i Admiralov snijeg.      

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj