Lada Puljizević – Cipele za padanje

Objavljeno:
Lada Puljizević – Cipele za padanje

Simptomi: Ponekad imate osjećaj da se borite s vjetrenjačama, birokracija vas ubija u pojam, cijeli život vam se čini toliko nesklonim tzv. malom čovjeku. Sve vam izgleda apsurdno, zajedno s cijelim sustavom u kojem živite.

Terapija: Ne možemo vam ponuditi knjigu rješenja svih životnih problema, ali zato imamo za vas knjigu s kojom se možete poistovjetiti, nasmijati, rastužiti i zapitati se o životu. Knjiga Cipele za padanje, kako i sam naslov sugerira govori o putu prema dolje, padanju. Kroz priču o samohranoj majci koja prijeti samoubojstvom kako bi spriječila rušenje stančića od osamnaest kvadrata u kojemu živi sa svoja dva maloljetna sina (3 i 7 godina) donosi se priča o borbi protiv vjetrenjača birokratske okoštalosti i društvene neosjetljivosti. Iako je to sumorna tema romana, autorica uspijeva u roman unijeti i humor koji proizlazi iz apsurdnosti situacije. Slijedom nesklonih joj događaja junakinjin svaki dan svakom novom stranicom poprima sve grotesknija obilježja, da bi na koncu potpuno prešao u farsu, a farsa je, kao što nažalost znamo, zapravo i najpogodniji termin za opisivanje mnogih naših post-tranzicijskih svakodnevnih životnih iskustava (Božidar Alajbegović).

Citat iz romana:

Koji je smisao života – ili, da ne odem predaleko, da ne zastranim pa da me ne otkotrlja do bitka – dakle, koji je smisao praktičnog, dnevnog truda tog mučnog propinjanja prema svjetlu i hvatanju kapljica kiše? Koji je smisao tegobnog širenja korjenčića u pukotini zida i svih tih napora da se preživi na mjestu koje, zapravo, ni po čemu ne podržava život?

Roman, osim u tiskanom obliku, možete pronaći i na web stranici:  http://www.elektronickeknjige.com/puljizevic_lada/cipele_za_padanje/index.htm

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj