Zasvirajte poeziju! – virtualni glazbeno-pjesnički recital

Objavljeno:
Zasvirajte poeziju! – virtualni glazbeno-pjesnički recital

Bliži nam se Svjetski dan poezije koji se obilježava 21. ožujka. Pozivamo vas da se priključite virtualnom glazbeno-pjesničkom recitalu Zasvirajte poeziju! kojim želimo ostvariti dijalog između poezije i instrumentalne glazbe. Inspirirani smo izvedbom Slavena Bandura i Ante Cikoje koji su pokazali ljepotu recitiranja poezije uz glazbenu pratnju.

Pozivamo vas da zajedno sa svojim prijateljima ili članovima obitelji uzmete glazbene instrumente u ruke, odaberete svoj najdraži pjesnički tekst i snimite svoje glazbene recitacije. Pokažite svijetu kakva se čuda događaju kada se nađu prijatelji i zajedno zasviraju poeziju.
 

Snimke nam pošaljite na adresu do 28. ožujka 2021., a mi ćemo ih objaviti na društvenim mrežama naše Knjižnice. Svi sudionici virtualnog recitala od Knjižnice će dobiti poklone iznenađenja. Pored toga, svi pratitelji naših društvenih mreža, koji će u komentarima opisati svoje dojmove na objavljene glazbeno-pjesničke recitacije, ući će u igru izvlačenja. Sretnog komentatora izabranog nasumičnim odabirom također ćemo razveseliti poklonom.

Poslušajte recitaciju Pjesme mrtvoga pjesnika koja je dodatno uljepšana pozadinskom svirkom na gitari:

Svjetski dan poezije proglašen je u Parizu 1999. godine na 30. zasjedanju UNESCO-a s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije širom svijeta. Na proglašenju je naglašena potreba za odavanjem priznanja poeziji i potreba za poticanjem nacionalnih, regionalnih i internacionalnih poetskih pokreta. Slavljenjem Svjetskog dana poezije, UNESCO prepoznaje jedinstvenu sposobnost pjesništva da uhvati stvaralački duh ljudskoga uma.

Potiče se povratak usmenoj tradiciji pjesničkih recitala, promoviranje podučavanja poezije i približavanje pjesništva drugim umjetnostima kao što su kazalište, ples, glazba i slikarstvo. Cilj je i podržati male izdavače i stvoriti atraktivnu sliku poezije u medijima kako bi se pokazalo da poezija ipak nije zastarjeli oblik umjetnosti i da omogućava cjelokupnom društvu povratak svom identitetu. Zato vas još jednom pozivamo da se priključite recitalu i da zajedno s nama zasvirate poeziju!

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj