TEDx ponovno u prostoru knjižnice

Objavljeno:
TEDx ponovno u prostoru knjižnice

Deveta TEDx konferencija okupila je sjajne govornike i brojnu publiku.

U petak, 13. svibnja 2022. godine na prepunom Studijskom odjelu Knjižnice održana je deveta po redu TEDxNKPPBjelovar konferencija. Četvero je govornika kombinacijom poslovnih i životnih iskustava, humora, iskrenosti i anegdota zabavilo i inspiriralo brojnu publiku.

Alenka Rogić, Darko Podravec, Josip Herman i Dora Šušković Stipanović svojim su govorima potaknuli prisutne na razmišljanje o krivolovu, utjecaju folkora na razvoj djece, kako ideju pretvoriti u stvarnost te pronaći odgovor na pitanje što stvarno želimo. 

Led je probila Alenka Rogić. Njena potreba za razvijanjem novih priča potaknula ju je na osnivanje coworking prostora Inkubator ideja. U svom govoru Kako pretvoriti ideju u stvarnost govorila je o samim počecima Inkubatora, od pisanja projekta, uređenja prostora do njegove afirmacije u zajednici. Okupljenoj publici pokazala je kako ono o čemu maštamo može često postati i stvarnost.

Entuzijast i zaljubljenik u prirodu Darko Podravec svojim je govorom nasmijao cijelu publiku ispričavši zanimljive situacije koje su mu se dogodile prilikom prebrojavanja ptica te na komičan način prenio ozbiljnu poruku o problemu krivolova u našem kraju, ali i cijeloj Hrvatskoj. 

  • Ako želimo očuvati opstanak ljudi, moramo osigurati opstanak prirode. Svi znaju koliko je naš opstanak ovisan o svakom od mnogobrojnih kotačića koji pokreću prirodne ekosustave. Što ljudi u svakodnevnom životu mogu učiniti da bi zaštitili prirodu? Učiti, istraživati, informirati se i povećavati vidljivost prirodnih ljepota kojima smo okruženi. – poručuje Darko.

Odgojitelj Josip Herman u svom je govoru istaknuo prednost folkora kao aktivnosti kod djece bilo kojeg uzrasta te kroz metodičke primjere pokazao kako djecu zainteresirati za folklor na njima primjeren način. Za kraj je naveo nekoliko situacija iz našeg svakodnevnog života koje su prožete folkorom.

Inspirativnim govorom Dora Šušković Stipanović sve prisutne je navela da razmisle o onome što stvarno žele. Svojim je primjerom pokazala kako se počela voditi vlastitom unutarnjom istinom te kupila 16 godina star kombi, preuredila ga u kamper i preselila u Dalmaciju sa svojom labradoricom Polly.

Lajtmotiv konferencije bio je kako mašta može postati stvarnost, a tome svjedoči brojna i vjerna publika te uvijek zanimljivi govornici. Upravo je to ono o čemu su maštali volonteri TEDxNKPPBjelovar pokrećući priču inspirativnih govora u našem gradu.  

TEDxNKPPBjelovar konferenciju je sufinanciralo Ministarstvo kulture i medija RH, a ostali sponzori koji su pridonijeli tome da konferencija bude besplatna za sudionike su: Kulturni i multimedijski centar Bjelovar, OPG Perec, Salon za njegu tijela Karla, tvrtka Koestlin, Izletište i vinotočje Vinia, Općina Šandrovac, knjižara Knjigica, Farmacia, servis za čišćenje Partviš, Yoga i fitness studio Namaste, Zorka Renić i Marijana Dragičević.

Više o TEDxNKPPBjelovar konferenciji:  http://www.tedxnkppbjelovar.com/

Fotografije: Delimir Hrestak

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj