Projekcija dokumentarnog filma Disobedience (2016.)

Objavljeno:
Projekcija dokumentarnog filma Disobedience (2016.)

U sklopu Bjelovarskog kulturnog ljeta i u sklopu nacionalnog programa Zelene knjižnice, u četvrtak 22. srpnja 2021. u 21h u Boho parku emitirat će se projekcija dokumentarnog filma Disobedience (hrv. Neposluh) koji priča priču za spas svijeta.

U ovom filmu prikazana je borba između Davida i Golijata u kojoj su suprostavljene strane globalne korporacije i aktivisti za zaštitu okoliša. Film je dio pokreta Filmovi za Zemlju za obrazovnu inicijativu koju dodjeljuje UNESCO,  a koja stvara postavke prikazivanja važnih filmova sa svrhom nadahnuća ljudi na razvijanje ciljeva i vizija za održivije društvo. 

Disobedience (2016.)

U ovom dokumentarnom filmu pratimo masovni pokret aktivista u borbi protiv fosilnih goriva. Na Filipinima lokalni stanovnici prosvjeduju protiv naftne rafinerije. Kažu da ne vide nikakve prednosti, poput novih poslova, boljih škola i većeg bogatstva, koje su im političari obećali dolaskom naftne industrije. Čak se i vjerski autoriteti tog područja bore protiv lažnog napretka u obliku konzumerizma i bezosjećajne globalizacije. Naomi Klein, jedna od naratorica filma, naglašava kako nema srednjeg puta kada je riječ o borbi s fosilnim gorivima – ili ćemo pobijediti i napraviti zaokret prema čišćoj energiji, ili ćemo izumrijeti. Kao i mnogo puta do sada, šokiraju nas podaci o bezobzirnosti korporacija, poput podatka da je naftna kompanija Exxon prije 20 godina napravila izračun o štetnosti klimatskih promjena te je dizajnirala platforme koje će moći funkcionirati i kada se razina mora podigne. 

Kroz film se provlači pojam građanskog neposluha kao jednog od najmoćnijih instrumenata svakog aktivista. Iako se građanski neposluh predstavlja kao jedno od najučinkovitijih oružja u svijetu gdje korporacije svakodnevno kucaju na vrata i lobiraju za svoje interese, iz radnje filma vidljivo je da su te prognoze pretjerano optimistične. Ovaj mozaičan dokumentarac kombinira aktualne klimatske probleme s teorijom društvenih promjena, povlačeći paralele s radničkim i antirasističkim pokretom kroz zanimljive arhivske snimke. 

 

Trajanje filma: 41 minuta

Režiserka: Kelly Nyks

Zemlja porijekla: SAD

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj