Program Rođeni za čitanje predstavljen u našoj knjižnici

Objavljeno:
Program Rođeni za čitanje predstavljen u našoj knjižnici

Na Studijskom odjelu Knjižnice 19. svibnja  2022. predstavljen je program za poticanje čitanja djeci od najranije dobi „Rođeni za čitanje“ , a namijenjen  je pedijatrima i knjižničarima Bjelovarsko-bilogorske županije. Akcijskim planom Nacionalne strategije poticanja čitanja predviđeno je da program „Rođeni za čitanje“ na nacionalnoj razini provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva te uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju.

Kroz višegodišnje aktivnosti u središtu programa promicanja čitanja bit će djeca predškolske dobi uz aktivnu ulogu  pedijatara. Jedan od ciljeva programa je razviti nacionalnu mrežu pedijatara koji će na redovitim sistematskim pregledima djece uputiti svakog roditelja ili skrbnika na važnost čitanja djeci i važnost čitanja djece, na važnost  čitanja iz užitka i razvoj djetetovih čitalačkih navika te na važnost razvoja čitateljskog mozga u digitalnom svijetu.

Danas sam govorila na temelju osobnog 15-ogodišnjeg pedijatrijskog iskustva. Kroz svoj rad promoviram rano glasno čitanje i ranu  pismenost. Program čitanja pokrenuli smo još 2008. godine na području cijele Dubrovačko – neretvanske županije. U prvom dijelu izlaganja govorila sam o rezultatima istraživanja kojeg smo proveli u Hrvatskoj 2014. godine, dok se drugi dio odnosio na utjecaj ranih  intervencija, od koji je jedna upravo rano čitanje djeci i vezano je za djetetov psihomotori razvoj. U trećem dijelu, publika je slušala o razvojnom putu lokalnih, pa sve do stvaranja nacionalnog programa i nadajmo se Nacionalne strategije poticanja čitanja, rekla je prim.mr.sc. Marija Radonić, idejna  začetnica programa u Hrvatskoj.

Uz veliki broj roditelja, tako i veliki broj pedijatara nije svjestan važnosti čitanja. Istraživanje iz 2014. godine pokazuje da je zastupljenost čitanja u najmlađoj dobnoj skupini do tri godine vrlo nisko kao i učlanjenost u knjižnice širom zemlje. Navedeno istraživanje nas je zapravo potaknulo na aktivaciju i reagiranje, kako bismo počeli mijenjati postojeću situaciju. Naš projekt trebao bi startati početkom rujna, kada ćemo krenuti s tiskom prvih slikovnica. Čitanje je iznimno važna aktivnost i već samo 10 do 15 minuta čitanja dnevno, nemjerljivo je blago za  pripremu djeteta pred odlazak u školu, kao i kasniji život, poručuje pedijatrica Radonić.

U predstavljanju programa „Rođeni za čitanje“ sudjelovale su i dr.sc. Anita Peti Stanić, redovna profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu koja je održala predavanje Čitanjem do (spo)razumijevanja te Maja Zrnčić, voditeljica Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija s predavanjem Rođeni za čitanje – od lokalnog do nacionalnog programa.

Fotografije: Branka Sobodić

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj