Zanimljivo predavanje Marijana Lipovca “Stjepan Radić i Česi”

Objavljeno:
Zanimljivo predavanje Marijana Lipovca “Stjepan Radić i Česi”

U srijedu, 18. svibnja 2022., Češka obec Bjelovar u suradnji s Narodnom knjižnicom „Petar Preradović“ organizirala je predavanje poznatog povjesničara i bohemista Marijana Lipovca.

Uz Marijana Lipovca, predsjednika Hrvatsko-češkog društva, predavanju su nazočili Vladimir Bilek ,
saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, Tanja Novotni-Golubić, zamjenica
bjelovarsko-bilogorskog župana iz redova pripadnika češke nacionalne manjine, Miruška Lončar,
predsjednica Češke obeci Bjelovar i Vjeruška Štivić, ravnateljica Knjižnice.

Priča Stjepana Radića oduvijek je bila posebna za Hrvatsku, za hrvatsku povijest i hrvatski narod. Mnogi niti ne znaju koliko je Stjepan Radić bio važan u povezivanju Republike Češke i Hrvatske, naših naroda, kulture i povijesti, istaknuo je Vladimir Bilek.

Hrvatski političar Stjepan Radić je krajem 19. i početkom 20. stoljeća bio najveći popularizator
hrvatsko-čeških odnosa. Radić je u Hrvatskoj popularizirao češki jezik i kulturu, pisao češke gramatike i rječnike i zagovarao političku suradnju Hrvata i Čeha kako bi se zajedno izborili za svoje nacionalne interese u sklopu Austro – Ugarske. U 2021. godini raznim događajima obilježena je 150. obljetnica rođenja.

Stjepan Radić uvijek je zanimljiv i vrlo aktualan. Zapravo, njegova politika proizlazila je iz potreba hrvatskog naroda te je cijeli svoj politički život stavljao u službu Hrvata, a za mene je impresivno što je bio snažno povezan sa Česima i to u širem pogledu, rekla je Tanja Novotni Golubić.

 

U svom je izlaganju Marijan Lipovac istaknuo kako je Radić je jedna od najpopularnijih osoba cijele hrvatske povijesti i osnivač Hrvatske seljačke stranke. Nažalost, njegov jubilej je prošle godine proslavljen vrlo skromno, ne samo zbog pandemije, veći i nerazumijevanja veličine Stjepana Radića kojeg pamtimo po tragičnoj smrti uzrokovanoj atentatom u beogradskoj skupštini. Puno važnije činjenice o njegovom životu i radu ostaju u sjeni. Glavna Radićeva zasluga je u tome što je ideju slobodne i samostalne Hrvatske prenio u najšire slojeve
hrvatskog naroda, pri čemu je ideji dao konkretan sadržaj. Smatrao je da Hrvatska nije sama sebi svrha, već sredstvo da hrvatski narod živi u slobodi, blagostanju i pravdi. Radić nije bio samo političar, već i narodni prosvjetitelj, publicist, političar koji nije podilazio, već je prosvjećivao.

Hrvatsko – češko društvo utemeljeno je 22. veljače 1992. godine. Njegov temeljni cilj je davanje doprinosa razmjeni kulturnih, umjetničkih, znanstvenih, gospodarskih i drugih civilizacijskih dostignuća hrvatskog i češkog naroda. Društvo promiče i doprinose češke manjine u Republici Hrvatskoj, kao i doprinos hrvatske manjine u Češkoj Republici.
U kulturno umjetničkom dijelu nastupio je pjevački zbor “Kateřine” Češke obeci Bjelovar.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj