Predstavljena zbirka poezije “Voljeti nije grijeh”

Objavljeno:
Predstavljena zbirka poezije “Voljeti nije grijeh”

U utorak, 21. ožujka 2023., povodom Svjetskog dana poezije na Studijskom odjelu Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar predstavljena je prva zbirka ljubavne poezije „Voljeti nije grijeh : 100 pjesma o ljubavi“ autora Željka Bilankova.

Željko Bilankov je osoba širokih vidika i raznolikih interesa. Od malih nogu bavi se enigmatikom, sastavljanjem križaljka i drugih enigmatskih vrsta koje objavljuje posljednjih petnaest godina u riječkom enigmatskom časopisu “Feniks”. Početkom 90-ih počeo je pisati aforizme i epigrame za Slobodnu Dalmaciju, točnije za humorističnu rubriku “Pomet”, pod pseudonimom Russo. Od 2014. piše palindrome, od kojih je njegov novitet tzv. rebusni palindrom. Aforizme i pjesme piše od 2017., a kratke priče od 2019. godine. Od 2019. povremeno se bavi i fotografijom. 

O  knjizi je govorila recenzentica, urednica i lektorica Marina Šramek:

– Ljubav je neosporno najveća ljudska i umjetnička inspiracija i životna motivacija otkad je svijeta i vijeka. I ova prva pjesnička zbirka Željka Bilankova, enigmata, zagonetača, autora priča na lokalnom šoltanskom idiom, pjesnika i zaljubljenika u život, dokaz je izrečenoj tvrdnji.

Knjiga je satkana od najfinijih niti Željkova duha, od stihova koji slave ljubav, ne samo kao vječno nadahnuće, već poosobljenu Ljubav, kao suputnika bez kojeg život nema pravu boju, ni okus, ni miris. Između autora i lirskog subjekta u svim pjesmama stoji znak jednakosti i autor to otvoreno priznaje i iskazuje pjevajući bez ustezanja o vlastitom iskustvu ili pak o čežnji i žudnji kojima su prožete mnoge njegove pjesme.

Stihove na standardu čitala je profesorica Marina Šramek, a na narječju autor Željko Bilankov. Razgovor s autorom vodila je knjižničarka Lucija Miškić Barunić.

Učenici Glazbene škole Vatroslava Lisinskoga Nikolina Sokolović, Gabriele Tomić i Mijo Pušeljić te profesorica Svetlane Relić upotpunili su glazbom ovu književnu večer.

 Inspirativno, dirljivo i emotivno,  povratne su reakcije publike.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj