Kako voljeti sebe, unatoč svemu

Objavljeno:
Kako voljeti sebe, unatoč svemu

U petak, 17. ožujka 2023., na Studijskom odjelu Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar gostovala je psihijatrica i psihoterapeutkinja Sandra Mihelčić Franulić koja je održala predavanje pod nazivom “Kako voljeti sebe, unatoč svemu”.

Ovo nadasve zanimljivo i korisno predavanje obuhvatilo je razne stresne situacije, od traumatskih događaja, životnih promjena, pa do svakodnevne neugode. U situacijama kada je odmak od psihofizičke ravnoteže prevelik da bismo ga sami izregulirali, važno je potražiti pomoć na način i u modalitetu koji je u skladu s našim svjetonazorom i potrebama.

– Čovjekovo prirodno stanje je da bude opušten, da se osjeća dobro i da ima izgrađene kvalitetne odnose. Sve manje od toga znači da smo izašli iz prirodnog stanja i da imamo posla sa samim sobom. Kada nam se događaju razne životne situacije, važno je znati što i kako u tim trenucima trebamo raditi. Jednako je bitno imati barem jedan odnos koji se temelji na bezuvjetnoj ljubavi i cilj na čijem ćemo ostvarenju raditi. Ljudi se često kritiziraju, traže si mane, bivaju nezadovoljni samim sobom. Svatko od nas mora osluškivati svoje tijelo, prepoznati znakove koji upućuju na potrebu za povratkom tijela i uma u mir i balans. U stresnim situacijama, moramo imati reakciju “bori se” ili “bježi”. No, ako ti stresovi traju neprekidno, dolazimo do velikih odmaka od mentalnog zdravlja i s vremenom se cijela priča pretvara u ozbiljnija mentalna i fizička stanja, pojasnila je Sandra Mihelčić Franulić.

Uz teorijski dio, polaznici su tijekom predavanja imali priliku savladati neke od tehnika samopomoći.

– Ako znamo voljeti sebe, onda si u većini situacija možemo pomoći. Ljubav nije osjećaj, već volja za svjesnim ulaganjem napora da proširimo samog sebe. Ljubav je i vlastita evolucija na svim razinama. Ljubav je odluka, svjesno i namjerno donošenje odluke da lijenosti i strahu pružimo otpor. Ljubav nisu strah, samožrtvovanje, ovisnosti o nekome ili nečemu, već ono što radimo, trud, pažnja, disciplina te ulaganje, zaključila je psihijatrica Mihelčić Franulić.

Narodna knjižnica „Petar Preradović“ će u narednom razdoblju provoditi ciklus predavanja o mentalnom zdravlju u cilju osvještavanja poteškoća, što lakšeg suočavanja s nepredvidivim životnim situacijama te stabilnog nošenja sa stresnim i traumatičnim događajima kao i destigmatizacije mentalnog zdravlja u široj javnosti.

– Dobili smo više od predavanja. Što više ovakvih tema. Molim vas nastavite jer je potrebno, povratne su reakcije od publike.

Psihijatrica Mihelčić Franulić sastavila je popis knjiga za čitanje kojem možete pristupiti ovdje

Fotografije: Branka Sobodić 

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj