Predstavljanje romana “Krv mojih predaka” Ivanke Ferenčić Martinčić

Objavljeno:
Predstavljanje romana “Krv mojih predaka” Ivanke Ferenčić Martinčić

 

U petak, 29. travnja 2022. na Studijskom odjelu Knjižnice (2. kat) u 18 sati održat će se promocija romana Krv mojih predaka autorice Ivanke Ferenčić Martinčić.

Ivanka Ferenčić Martinčić autorica je knjiga i slikovnica za djecu. Neki od njenih naslova – Matilda i vještičji mačak (2012.), Matilda i zagonetne žabe (2014.), i Kako je zeko zavolio knjižnicu (2020.) – uvršteni su na Listu dobrih knjiga za djecu Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež HKDa. Po zanimanju je knjižničarka i majstorica pripovjedačica (storytelling izvođač). Tako je uz knjige i slikovnice za djecu objavila i priručnik Bilješke dječjeg knjižničara u suautorstvu s kolegicom Majom Lesinger. Svojim retellingom hrvatske narodne bajke Žabica djevojka sudjelovala je u UN Women inicijativi Awake not sleeping, te tako ovu bajku nanovo ispričala za virtualnu zbirku 25 bajki iz 25 zemalja svijeta. Knjige, pisanje i pričanje priča velik su dio njezinog života, a tome nije uspjela pobjeći ni u svojem prvijencu za odrasle – romanu Krv mojih predaka u kojem se ljubav prema knjižnicama i knjižničarskoj struci sasvim spontano utkala u priču.

Žanrovski, ovaj roman je urbani fantasy triler. U brzoj i dinamičnoj priči, uz glavnu junakinju susrećemo niz stereotipnih situacija za žanrovsku književnost koje autorica okreće naglavačke. Osiguravajući nam na taj način sve ono što volimo u fantastičnim romanima, bez predvidljivih banalizacija.

Ženski likovi nisu često opisani kao super junaci, koji svojom odvažnošću, ali i inteligencijom spašavaju svijet. Zato je Nolie – glavna junakinja romana – prava kombinacija sarkazma, inata i kofeinske ovisnosti kakvu smo oduvijek priželjkivali. Uz suptilni pozdrav pop-kulturi, knjiškim crvima i romantičnim pogledom na život i rad knjižničara.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj