Gostovanje hrvatskog književnika ANTE STANIĆA iz Kreševa

Objavljeno:
Gostovanje hrvatskog književnika ANTE STANIĆA iz Kreševa

Nakon dužeg vremena prostor Studijskog odjela ponovno je postao mjesto kulturnog okupljanja građana grada Bjelovara.

U organizaciji Grada Bjelovara, Matice hrvatske Bjelovar i Narodne knjižnice “Petar Preradović” u četvrtak, 14. travnja 2022. ugostili smo hrvatskog književnika Antu Stanića iz Kreševa. Bjelovarskoj se publici predstavio bogatim opusom svojih književnih djela. Gospodin Anto Stanić našoj je knjižnici donirao autorska djela i naslove objavljene u izdanju Književne zaklade „Fra Grgo Martić“.

Anto Stanić rođen je u Crnićkom Kameniku u općini Kreševo u Bosni i Hercegovini. Završio je učiteljsku školu, te nekoliko godina radio u školama da bi krajem 60-tih otišao u Njemačku u potrazi
za boljim životom. Nakon desetak godina vraća se u Bosnu i Hercegovinu i sa ženom Lucom Započinje privatni posao.  Krajem 90-tih vođenje obiteljske tvrtke prepušta sinovima i počinje se aktivnije baviti književnim radom. 1998. godine objavljuje prvu knjigu poezije Biseri ispod Inča, nakon koje slijede ostale zbirke poezije, njih ukupno 11. Napisao je niz romana, zbirki pripovijedaka, eseja i knjiga iz popularne psihologije. Objavio je i obiteljsku monografiju Stanić – poduzetnička obitelj iz Kreševa. Inicijator je i utemeljitelj Književne zaklade „Fra Grgo Martić“ koja pruža potporu mladim, još neafirmiranim piscima. Inicijator je i pokrovitelj brojnih kulturnih manifestacija u Kreševu i Bosni i Hercegovini. Član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine i drugih književnih udruga.
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u svom fondu ima njegove knjige u zbirci iseljeničkog tiska Inozemna Croatica, a čitatelji mogu pronaći autorove naslove na  http://www.antostanic.com u pdf obliku.

Fotografije Branka Sobodić.

 

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj