Sjećanje na panonskog mornara

Objavljeno:
Sjećanje na panonskog mornara

Dan prije zagrebačke premijere Bjelovarčani su imali priliku 10. svibnja 2023. (srijeda) na Studijskom odjelu prisustvovati predstavljanju emocionalnog vodiča kroz diskografiju Đorđa Balaševića Panonski admiral. Knjigu su predstavili autor, Ivan Ivačković, novinar i glazbeni kritičar i urednik Dušan Vesić, jedan od najutjecajnijih rock-novinara bivše Jugoslavije. Razgovor je vodio Siniša Krpan, a  a Balaševićevu pjesmu Stari laloški vals recitirala je učenica Medicinske škole Bjelovar Dorja Martan

Knjiga o karijeri jednoga velikog pjesnika i padu jedne velike zemlje, zbirka osobnih i kolektivnih sjećanja te profesionalna biografija Đorđa Balaševića koji je bio briljantan kroničar i tumač našeg vremena. Tijekom devedesetih godina dvadesetog stoljeća izrastao je u simbol otpora balkanskoj provincijalizaciji i ratu. Suprotstavljao se sili gluposti i gluposti sile. Ipak, ponajprije ćemo ga pamtiti kao pjesnika intime i ljudskih osjećaja, kao pjesnika ljubavi. Već nekoliko generacija nosi njegove pjesme ispod kože. Potpisao je opsežnu diskografiju bez slaba albuma, što je rijetkost i u međunarodnim razmjerima. Panonski admiral naklon je njegovoj umjetnosti i njegovu civilizacijskom angažmanu, koji je u toj umjetnosti imao istaknuto mjesto.

Doista nije lako, u nekoliko rečenica, iskazati što je sve Đorđe Balašević učinio našim životima. Možda je, prije svega, cijelo vrijeme svoje više nego bogate i plodne karijere trzao u njima onu najfiniju i najtanju žicu tjerajući je da se napregne do ruba puknuća, pa kada bi pod ljepotom njegovih stihova i glazbe ona napokon popustila, suze su bile jedino što nam preostaje.

Također, pretvorio ih je svojim pjesmama u jednu široku i dugačku elegiju, poravnatu baš onako, po vojvođanski, elegiju s mnoštvom likova koji kao da su ovog časa iskočili iz naših vlastitih zrcala i koji nestrpljivo iščekuju da nam ispričaju neku svoju, a istovremeno i tako našu priču. Jer svi ti Vase, Steve, Anđelije, Bube, paori, sinovi jedinci, nisu zapravo nitko drugi doli mi sami, pa nam se upravo zato tako lako poistovjetiti s njima. 

Siniša Krpan

Fotografije: Slavica Trgovac Martan

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj