Održano predavanje Damjana Jelića o klimi i vremenskim ekstremima

Objavljeno:
Održano predavanje Damjana Jelića o klimi i vremenskim ekstremima

U sklopu Zelenih knjižnica i  projekta Narodne knjižnice “Petar Preradović” Bjelovar  Zazeleni se 28.veljače 2022. održano je predavanje “Klima i vremenski ekstremi: Nekada, danas i uskoro!”

Gost predavač bio je Damjan Jelić, mag. fizike-geofizike, asistent na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu koji se bavi klimatskim istraživanjima vremenskih pojava na području Hrvatske.

Moderator Slaven Pejić istaknuo je kako je cilj izlaganja na jednostavan način istaknuti osnovne čimbenike klimatskih promjena te pojasniti klimatske ekstreme kojima svjedočimo.

Na jednostavan i razumljiv, no svakako interesantan način Damjan Jelić istaknuo je kako je nedvojbeno da je ljudski utjecaj zagrijao atmosferu, oceane i kopna ponajprije naglim razvojem industrijalizacije te posljedično velikim intenzitetom proizvodnje ugljičnog dioksida koji se ispušta u atmosferu. Iako jedan od najvažnijih plinova CO2 u sastavu stakleničkih plinova značajno utječe na ravnotežu u prirodi i prirodnim procesima. Posljedica preagresivnog ispuštanja CO2 u atmosferu zadnjih nekoliko desetljeća posljedično je izazvala promjenu klime i vremenskih ekstrema na globalnoj razini. Različitim pregovorima i dogovorima u zadnjih dvadeset godina ponajprije s velikim svjetskim korporacijama kao najvećim zagađivačima okoliša, proizvodnja CO2 prema sadašnjim mjerenjima stagnira, a željeni scenarij predviđa smanjeni doprinos do kraja stoljeća.

Potaknuti aktualnošću predavanja prisutni su se uključili u razgovor brojnim pitanjima pa i konkretnim prijedlozima kako osobno te na razini zajednice možemo smanjiti štetno djelovanje na okoliš, a time u širem kontekstu i klimatske promjene.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj