Nova knjiga “Vrijeme u čovjeku – život i djelo Ilije Pejića”

Objavljeno:
Nova knjiga “Vrijeme u čovjeku – život i djelo Ilije Pejića”

S ponosom predstavljamo novu knjigu knjižničarskog savjetnika Ilije Pejića, dugogodišnjeg djelatnika
naše knjižnice. Kao voditelj Županijske matične službe Ilija Pejić je kontinuirano radio na unaprjeđenju knjižničarske struke i osvješćivanju javnosti o važnosti knjižnica. Čitanje i čitateljska pismenost u fokusu je njegova djelovanja, a posebnu pažnju posvećuje kulturnom životu Grada Bjelovara. Brojni su projekti i izlaganja kojima je Ilija Pejić zadužio lokalnu, ali i knjižničarsku zajednicu. Knjigom „Vrijeme u čovjeku“ urednici Vladimir Strugar i Slaven Pejić obuhvatili su život i djelovanje našeg izvrsnog djelatnika.
Od srca čestitamo i pozivamo vas na čitanje!

Knjiga Vrijeme u čovjekuŽivot i djelo Ilije Pejića ima tri jasno razlučiva poglavlja.

Prvo poglavlje prati životni put prof. i knjiž. savjetnika Ilije Pejića, školovanje, rad u nastavi a potom vođenje Županijske matične (razvojne) službe Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar (1992. – 2020.) i njegovu kulturnu i javnu djelatnost, izlaganja na stručnim i znanstvenim skupovima, predstavljanja knjiga, zbornika, časopisa, priređivanje izložbi u čast zaslužnih osoba… osmišljavanje i provođenje projekata.

Drugi dio je bibliografija I. Pejića – popis i opis objavljenih knjiga, članaka u časopisima, zbornicima i drugim tiskanim i e-publikacijama, što samostalnih, što u suautorstvu, uređivanje knjiga, časopisa… Svi Pejićevi radovi okupljeni su oko dviju ključnih tema: prva, književna i kulturna povijest središnje Hrvatske i portreti njezinih stvaralaca, a druga je knjižničarska (zavičajne zbirke, uređenje i informatizacija knjižnica, školske knjižnice, školski knjižničari…)

Treći dio izbor je autorovih razgovora s novinarima, a potom slijede ocjene/napisi eminentnih hrvatskih književnika, kulturnih djelatnika i znanstvenika koji su pratili i ocjenjivali Pejićeve književnopovijesne i kulturnopovijesne doprinose hrvatskoj kulturi, posebice kulturi i književnosti središnje Hrvatske u posljednja četiri desetljeća (1980. – ). Priređivači su knjigu opremili i s predgovorom, mnoštvom ilustracija, ali i kazalima (imena, pojmova) kao sažetkom na engleskom jeziku.

„Knjiga će imati višestruku primjenu. Veliku će važnost imati za istraživački rad te će pridonijeti sustavnom i cjelovitom poučavanju, ocjeni i evaluaciji rada prof. Pejića. Većina će čitatelja ostati impresionirana kvalitetom i kvantitetom njegova rada.“

Priredili: Slaven Pejić i Vladimir Strugar

Nakladnici: Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar i Ogranak Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora Bjelovar

Godina izdanja: 2021.

Ilustracije; 316 str. 

Knjigu može posuditi ili kupiti na Odjelu za odrasle po cijeni od 100 kuna. 

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj