Noć knjige 2022. – programi

Objavljeno:
Noć knjige 2022. – programi

Dragi prijatelji, pred nama je jedanaesta Noć knjige, koju organiziramo u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) kako bismo još jednom, zajedničkim snagama, pozornost skrenuli na knjigu i čitanje, njihovu vrijednost i značenje za pojedinca i svijet. Tema ovogodišnje manifestacije je Knjiga kao prostor slobode. Naša je knjižnica pripremila raznolik program na svim odjelima, a održavat će se od 22. do 25. travnja.

Petak, 22. travnja 2022. u 18 sati / Studijski odjel

 • Predstavljanje knjige Zamke pristojnosti : eseji o feminizmu i popularnoj kulturi
  Gošća: dr. sc. Maša Grdešić, autorica
 • Moderatorica: Irena Rašo
  • Maša Grdešić je književna i kulturna teoretičarka i profesorica na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U knjizi „Zamke pristojnosti: eseji o feminizmu i popularnoj kulturi“ progovara znanstveno utemeljeno o naklonosti žena spram tekstova koje pišu žene, tekstova koji se bave ženama i koji su namijenjeni ženskoj publici u vrijeme rodno dvostrukih standarda  kapitalističke i patrijarhalne svakodnevice.

Ponedjeljak, 25. travnja 2022.

13:00 / Dječji odjel

Mačak Džingiskan i Miki Trasi: 100 godina Vesne Parun
Sudjeluju: mladi glumci bjelovarskog kazališta i prof. Vanda Novoselec, Glazbena škola Vatroslava Lisinskog – izvedba na violini                                                                                                                                                                       Voditeljica programa: Snježana Berak

17:30 / Dječji odjel

Žudnja za slobodom – djeca u ratu (interaktivna radionica)                                                                                  Voditeljice programa: Branka Mikačević i Tatjana Petrec

19:00 / Studijski odjel 

Otvorenje izložbe „Čipkarstvo od tradicije do mode“ i modna revija
Sudjeluju: članovi HORKUD-a Golub Bjelovar
Članovi folklornog ansambla i povijesne sekcije HORKUD-a Golub će kroz modnu reviju i kulturno umjetnički program, u kojem će nastupiti pučki pjevači, prikazati tehniku primjene čipke na drot nekad i sad. Uprava za zaštitu kulturne baštine izdala je Rješenje kojim se umijeće izrade čipke na drot na području općine Ivanska stavlja pod reventivnu zaštitu.

Utorak, 26. travnja 2022. u 18:00 / Čitaonica tiska

Radionica Bad Art Night
Voditeljice radionice: Ana Peranić i Lucija Miškić Barunić

Oslobodite svoje umjetničko stvaralaštvo i okušajte se u izradi slike, kolaža, skulpture, nakita ili nečeg između… samo je mašta granica. Pred kraj radionice svi se uradci izlažu, a sudionici zajednički odabiru djelo koje je najbolje utjelovilo pojam Bad Art uratka. Radionica je namijenjena mladima i odraslima.

IZLOŽBE

 • Izložba povodom 100 godina rođenja Vesne Parun (10. 4. 2022.)  / Dječji odjel od 8. do 30. travnja 2022.
  Autorica: Branka Mikačević
 • Čipkarstvo od tradicije do mode / Prizemlje, 1. i 2. kat Knjižnice od 22. travnja do 20 svibnja 2022.
  • Izložba prikazuje čipkarsko umijeće. Čipka na drot i čipka na tkalačkom stanu dvije su vrste koje se najviše pojavljuju na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Na izložbi će se moći pogledati i druge vrste čipke iz raznih čipkarskih središta Hrvatske i inozemstva. Izložba je postavljena u suradnji s HORKUD-om „Golub“.  Autorice: Marija Ježek, Slavica Šafar (HORKUD „Golub“)

POKRETNA KNJIŽNICA (BIBLIOBUS) od 22. do 25. travnja 2022.

 • Sloboda čitanja u zatvoru
  U ovom programu pritvorene osobe Zatvora u Bjelovaru svoje dojmove pročitanih knjiga iz fonda bibliobusa anonimno će predstaviti crtežima ili pisanim uradcima od kojih ćemo izraditi video i objaviti ga na Facebook stranici bibliobusa u Noći knjige.
 • Čitanjem u novi svijet Djeca u dječjim vrtićima na stajalištima Bibliobusa sudjelovat će u izvedbi lutkarskih igrokaza. Odgojiteljice će čitati priče, a djeca će priču prezentirati lutkama za prste. Predstave će biti snimljene i objavljene na Facebook stranici bibliobusa u Noći knjige.
Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj