Otvorena izložba “Čipkarstvo od tradicije do mode”

Objavljeno:
Otvorena izložba “Čipkarstvo od tradicije do mode”

Povodom obilježavanja Noći knjige i 135. obljetnice osnivanja HORKUD-a “Golub” u ponedjeljak 25. travnja 2022. otvorena je izložba “Čipkarstvo od tradicije do mode”. Autorice Slavica Šafar i Marija Ježek kroz sve izložbene prostore Knjižnice (prizemlje, 1. i 2. kat) predstavljaju čipkarsko Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i druga čipkarska središta Hrvatske i inozemstva.

Dvije vrste čipke koje se najviše pojavljuju na našem prostoru su čipka na tkalačkom stanu i čipka na drot. Čipka na tkalačkom stanu predstavljena je putem izložaka, posebice na 2. katu gdje se nalaze radovi Marije Đuričić. 

Čipka na drot prezentirana je kroz modnu reviju održanu u sklopu otvaranja. Sudjelovali su članovi folklornog ansambla HORKUD-a “Golub”. Prvi dio revije odnosio se na narodne nošnje ukrašene čipkom na drot, dok su u drugom, mlade članice folklornog ansambla nosile svakodnevnu odjeću uz detalje čipke na drot. U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su pučki pjevači HORKUD-a “Golub” pod vodstvom Dubravka Kovačevića.

Izložba je otvorena do 21. svibnja 2022. godine

 

Slike: Branka Sobodić

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj