Otvorena izložba „Igra linija“ – slika Željka Škare

Objavljeno:
Otvorena izložba „Igra linija“ – slika Željka Škare

U bjelovarskoj Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ otvorena je 26. siječnja 2023. izložba slika “Igra linija” Bjelovarčanina Željka Škare. Riječ je o njegovoj prvoj samostalnoj izložbi koja je postavljena u sklopu projekta “Grad i njegovi ljudi” kojom se predstavljaju zavičajni umjetnici iz različitih područja kreativnog rada.

Željko Škara rođen je u Bjelovaru 1955. godine. Zadnjih petnaest godina prije umirovljenja radio je kao putujući prodajni komercijalist. Upravo zbog često vrlo stresnog posla počeo se baviti linijskim crtanjem. To ga je neobično smirivalo i smanjivalo stres.

Slikanjem i crtanjem bavim se posljednjih 15 godina, a tek godinu dana sam član Likovnog udruženja Bjelovar. Nažalost, do danas sam svoj rad dosta skrivao od javnosti. Radove nisam želio prikazivati, no onda su me neki ljudi potaknuli na sudjelovanje u skupnim izložbama, zajedno s kolegama iz Likovnog udruženja. Uz malo hrabrosti, na red je došla i moja prva samostalna izložba. Cijeli opus rađen je kroz tri stvaralačke faze, u kojima sam se zapravo igrao linijama. Povratne informacije su za sada jako dobre. Mnogi misle da su radovi izrađeni kompjuterski, no riječ je o isključivo ručnom crtanju, bez korištenja tehničkih pomagala. Mislim da ovakvi radovi na našim prostorima do sada nisu viđeni, kaže autor Željko Škara, dodajući kako svoju tehniku crtanja naziva paralelno – linijskim.

Naslikao je preko 400 slika. Na nagovor nekoliko osoba koje su vidjele njegove radove učlanio se u Likovno udruženje Bjelovar i počeo izlagati. Kao član udruge sudjelovao je na nekoliko zajedničkih izložbi, a na 38. Susretu likovnih stvaraoca održanom u Zaboku 2022. godine dobio je priznanje za sliku „Nove dimenzije“.

O autoru i njegovim djelima na otvorenju je govorio Zlatko Sabolović predsjednik  Likovnog udruženja Bjelovar istaknuvši kako su slike rađene u nekoliko faza vrlo preciznim potezima za što je potrebna doista velika koncentracija i smirenost. 

Autora Željka Škaru došli su podržati članovi iz Likovnog udruženja Bjelovar i brojni prijatelji, a otvorenje su svojim izvedbama uveličali učenici Glazbene škole. 

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj