3. ožujka 2024. | Svjetski dan divljih vrsta (cilj 15)

Objavljeno:
3. ožujka 2024. | Svjetski dan divljih vrsta (cilj 15)

Zašto obilježavamo Svjetski dan divljih vrsta?

Svake godine, 3. ožujka, obilježava se Svjetski dan divljih vrsta. Ovaj dan ne samo da slavi bogatstvo prirode koja nas okružuje, već nas i podsjeća na hitnost u zaštiti divljih životinja i njihovih staništa. No, zašto je to tako važno?

Divlje vrste čine nevjerojatnu raznolikost života na Zemlji. Od tropskih šuma do ledene tundre, divlji svijet oblikuje našu okolinu i omogućava nezamjenjiv ekosustav poput oprašivanja biljaka, regulacije klime i očuvanja tla.

Nažalost, divlje vrste danas se suočavaju s brojnim prijetnjama. Gubitak staništa uzrokovan širenjem ljudske populacije, ilegalni lov i trgovina divljim životinjama, klimatske promjene, onečišćenje okoliša i invazivne vrste samo su neki od problema koji ugrožavaju njihov opstanak.

Zašto bi nas to trebalo brinuti? Jer u konačnici, ugrožavanje divljih vrsta ugrožava i nas. Smanjenje populacije divljih životinja može dovesti do poremećaja ekosustava, gubitka bioraznolikosti i osiromašenja resursa koji su nam potrebni za hranu, vodu i zdravlje. Svjetski poznati primjer je reintrodukcija vukova u Nacionalni park Yellowstone, a za hrvatske primjere navodimo reintrodukciju risova u Gorski Kotar i dabrova uz rijeke Česmu, Lonju, Savu, Odru, Kupu, Ilovu, Dravu, Muru, Plitvicu i Bednju.

Svjetski dan divljih vrsta je prilika da se podigne svijest i potakne akcija. Svatko od nas može doprinijeti zaštiti divljih vrsta – podržavanjem očuvanja staništa, educiranjem o važnosti očuvanja prirode i promicanjem održivih životnih navika.

Dok obilježavamo Svjetski dan divljih vrsta, važno je zapamtiti da je očuvanje divljeg svijeta zajednička odgovornost. Samo zajedno možemo osigurati da sljedeće generacije uživaju u bogatstvu prirode koje imamo danas.

Istražite više:

Ingrid Newkirk i Gene Stone. Te divne životinje : nove spoznaje o fascinantnim bićima s kojima dijelimo planet. Zagreb: Planetopija, 2021.

Jana Prević Finderle. Herbarij: priče o biljkama. Zagreb: Mala zvona, 2022.

Elli H. Radinger. Mudrost vukova: kako razmišljaju, planiraju, skrbe jedni o drugima. Zagreb: Mozaik knjiga, 2019.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj