2. travnja Međunarodni dan dječje knjige

Objavljeno:
2. travnja Međunarodni dan dječje knjige

Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children’s Book Day) obilježava se svake godine da bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena – 2. travnja. Prilika je to i za obilježavanje jedanaestog rođendana nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja “Čitaj mi!” koju zajednički provode Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i Hrvatsko logopedsko društvo uz potporu UNICEF-a Hrvatska. 

“Preko mora na krilima mašte”ovogodišnja je poruka djeci svijeta. Poruku je napisala Eiko Kadono, poznata japanska književnica, dobitnica Nagrade H. C. Andersen za 2018. godinu, a poster je likovno osmislila Nana Furiya, svjetski poznata japanska umjetnica.

Preko mora na krilima mašte

Priče putuju, nošene krilima,
Osluškujući radosno udaranje tvoga srca.
Ja sam putujuća priča. Letim posvuda.
Na krilima vjetra, na krilima valova, ili ponekad na sićušnim krilima pijeska. Naravno, također letim na krilima ptica selica. I na krilima aviona.
Sjedim pored tebe. Okrećem stranice, pričam ti priču, onu koju želiš čuti.
Želiš li čuti neobičnu i začuđujuću priču?
Ili tužnu, ili strašnu, ili smiješnu?
Ako ti sada nije do slušanja, i to je u redu. Ali znam da ćeš jednom poželjeti priču. Kada se to dogodi, samo reci, „Putujuća pričo, dođi. Sjedni pored mene!“
I ja ću doletjeti.
 
 
Imam toliko priča za ispričati.
Što kažeš na priču o malom otoku kojemu je dosadilo biti sam i naučio je plivati kako bi mogao otići i pronaći prijatelja?
Ili na priču o tajanstvenoj noći u kojoj su se pojavila dva mjeseca.
Ili onu o Djedu Mrazu koji se izgubio.
Oh, čujem kako ti srce kuca sve brže.
Kuc-kuc, tup-tup, bum-bum.
Putujuća priča je uskočila u tebe i ubrzala tvoje srce.
I ti ćeš uskoro postati priča, šireći krila u letu.
I tako je rođena još jedna putujuća priča.
Autorica poruke: Eiko Kadono
Ilustratorica: Nana Furiya
Prevela: Margareta Matijević Kunst
Grafičko oblikovanje: Lana Posarić

Ovogodišnja ambasadorica kampanje Čitaj mi! je Ivana Guljašević Kuman spisateljica i ilustratorica knjiga za djecu i mlade.

Zadatak ambasadorice je snimiti video poruku o važnosti čitanja naglas djeci od najranije dobi i pročitati naglas priču iz svog autorskog opusa.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj