Catch a fire : život Boba Marleyja

Objavljeno:
Catch a fire : život Boba Marleyja
Naslov: Catch a fire : život Boba Marleyja
Autor: Timothy White
Nakladnik: Zagreb : Rockmark, 2024.

Od smrti Boba Marleyja prošlo je više od četrdeset godina, a njegov status kao kultne figure reggaea i popularne kulture i dalje ne blijedi. Na 79. obljetnicu Marleyjeva rođenja Rockmark predstavlja biografiju ˝Catch a Fire: Život Boba Marleya˝ autora Timothyja Whitea.

Ovo potpuno i nadopunjeno izdanje na više od 570 stranica vodi čitatelje kroz cjeloviti portret reggae legende i prikaz vremena u kojem je živio. White je bio blizak s Marleyjem, njegovom obitelji i najužim krugom prijatelja što mu je omogućilo pristup privatnim dokumentima i fotografijama tako da su Marleyjev život i stvaralaštvo opisani s ljubavlju i razumijevanjem.

Brojni glazbeni kritičari smatraju da bi ˝Catch a Fire˝ „… trebala biti izdvojena kao najbolja knjiga o Marleyjevom životu i radu“ te da „… ne postoji nijedna druga knjiga koja donosi tako potpun i točan portret reggae kulture.“ Iako je Marley središnja figura biografije, ˝Catch a Fire˝ ujedno je i pregled društveno-povijesno i kulturnih okolnosti njegovih korijena na Jamajci i Rasta-pokreta koji su oblikovali Marleyjevo razmišljanje, pogled na duhovnost i cijeli život.

Uz rijetko viđene fotografije knjiga donosi proširenu i ažuriranu diskografiju, a mnogi će se složiti da je ova knjiga „… izdanje koje rock-novinarstvo približava klasičnoj literaturi.“

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj