Tragovi igre Ksenije Blažeković

Objavljeno:
Tragovi igre Ksenije Blažeković

U prizemlju Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar, 23. studenoga 2022. godine otvorena je izložba Tragovi igre Ksenije Blažeković.

Na izložbi su predstavljeni razni ukrasni i upotrebni predmeti koje je autorica stvorila kukičanjem, pa tako možete pregledati kukičane 3D stolnjake i lutke, ili pak nakit i ovratnike.

Kukičanje, odnosno crochet, tehnika je ručne izrade čipke i pletiva uz upotrebu samo jedne igle. Najčešći materijal za kukičanje je pređa ili kukičana nit, ali to može biti i tkanina, žica, konop ili kakav drugi inovativni materijal. Riječ crochet dolazi od francuske riječi croc, što znači kuka, kukica, kačkalica. Porijeklo kukičanja, kao i ostalih radova na tekstilu, teško je slijediti jer je sačuvano tek nekoliko starih primjeraka kukičanja. Tehnika kukičanja je, čini se, daleko putovala, s obzirom na to da su stari primjerci kukičanja pronalaženi po cijelom svijetu, od Kine, Turske, Afrike i Europe, pa sve do Sjedinjenih Američkih Država i Južne Amerike.

Slično pletivu, kukičani predmet napravljen je od samo jedne neprekinute niti vlakna koja na kraju tvori rupičastu tkaninu. Dok se za pletenje upotrebljavaju dvije ili više igala na koje je nanizan određeni broj očica ili omči, za kukičanje je potrebna samo jedna kukica na kojoj se istovremeno radi samo s jednom očicom.

Kukičanjem možemo dobiti tkanine vrlo različitih izgleda. Radimo li s vrlo finim koncem i najtanjom kukicom, dobit ćemo finu, prozračnu tkaninu nalik čipki. Upotrijebimo li deblju nit i deblju kačkalicu, postići ćemo puniji efekt. Kukičanjem najčešće nastaju ukrasni, atraktivni predmeti i oni koje možemo koristiti, a vrlo su popularni pokrivači, šalovi, kape, torbe, igračke, nakit, zavjese i dr.

Ova je izložba postavljena u sklopu projekta Krea(r)rtiva koji umjetnicima i kerativcima, amaterima ili profesionalcima, pruža podršku te potiče kreativnosti i aktivno uključivanje u kulturnu scenu Bjelovara.

 

 Izložbu možete pogledati do 8. siječnja 2023. godine.

O autorici izložbe:

Ksenija Blažeković rođena je 18. 08. 1974. godine u Bjelovaru, zaposlena je u Narodnoj knjižnici “Petar Preradović” Bjelovar, a u slobodno vrijeme stvara prava mala umjetnička djela. Tehnike koje koristi u svojem radu su origami, kirigami, kukičanje i diamond painting, a izrađuje igračke, stolnjake, modne dodatke i odjeću. Origamijem se bavi dvadesetak godina, a njezine su 3D origami figure životinja, cvijeća, likova iz crtića bile nekoliko puta izložene u Narodnoj knjižnici “Petar Preradović” Bjelovar.  Svoja znanja o origamiju već godinama prenosi djeci i odraslima na kreativnim radionicama i kroz raznolike izložbe.

Izložbeni i radionički rad:

 • ožujak 2013.  – Uskršnji origami (Narodna knjižnica “Petar Preradović” Bjelovar, radionica za odrasle)
 • siječanj 2014.  – 3D origami čarobni svijet Ksenije Blažeković (samostalna izložba, Narodna knjižnica “Petar Preradović” Bjelovar)
 • 13. kolovoza – 13. rujna 2014.  Čarobni origami svijet (samostalna izložba, Knjižnica i čitaonica Popovača)
 • za manifestaciju Pjesnici u Tomašu izradila je više od stotinu ždralova kao poklone posjetiteljima
 • 15. siječnja 2015. –  Radionica izrade ždrala (Dječji odjel Narodne knjižnice “Petar Preradović” Bjelovar)
 • ožujak 2015. – Origami radionica (Područna knjižnica Nova Rača)
 • ožujak 2016. – Origami radionica (Centar izvrsnosti, Gimnazija Bjelovar)
 • ožujak 2016. – Uskršnji origami (Dječji odjel Narodne knjižnice “Petar Preradović” Bjelovar)
 • 12. siječnja 2018. – Origami kreativna radionica izrade ježeva i kućica od starih knjiga i origami Minionsi i Angry birds (Dječji odjel Narodne knjižnice “Petar Preradović” Bjelovar pod sloganom „Zajedno do zabave i znanja“)
 • 16. siječnja 2018. – Pletenje prstima – izrada šala od vune za odrasle (Ciklusu kreativnih radionica Šareni dan,  Narodna knjižnice “Petar Preradović Bjelovar, u suradnji s kolegicom Irenom Rašo)
 • 21. ožujka 2022. – Likovno pjesnička izložba „Naslikajte poeziju“ povodom svjetskog dana poezije (Narodna knjižnica “Petar Preradović” Bjelovar, skupna izložba)
 • srpanj 2022. radionica –  Origami izrada ždrala (Bjelovarski centar za razvoj civilnoga društva EU projekt pod nazivom Inkubator ideja)
Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj