William Trevor – Daleko od Irske

Objavljeno:
William Trevor – Daleko od Irske

Simptomi: Čitaju vam se kratke priče? I to priče iz života koje govore o uobičajenim obiteljskim i osobnim modernim emocionalne dramama? Od autora kojeg su mnogi proglasili za najvećeg živućeg pisca kratkih priča?

W.TREVORTerapija: Izbor priča Daleko od Irske Williama Trevora (1928) ponajprije pokazuje kontinuitet Trevorove estetike: još od svojih prvih knjiga Trevor je postao glasovit po literarnoj empatiji, po vještini asketskih opisa, po istančanim osjećajima za dramu i emocije likova. Likovi kratkih priča najčešće su bili obični usamljenici, koji izgubljeni u životnim labirintima pokušavaju svojim sudbinama dati neki smisao. Muče ih nestalnost sjećanja, gubitak ili nestanak ljubavi, bračne nevjere, neumitnost starenja, te ljudska nelojalnost, izdaja i propast, što Trevora zaokuplja još od kraja pedesetih, kada je započeo svoju spisateljsku karijeru.
Napisane u strogoj tradiciji klasika, ponajprije Joycea, Kafke i Čehova, priče Williama Trevora kao da se razvijaju iz nekog vlastitoga unutarnjega ritma: naizgled kristalno bistre one lako, nekim neobjašnjivim spisateljskim umijećem, postaju začudne i tajanstvene. William Trevor majstor je uskovitlanih podzemnih značenja što raskošnoj jednostavnosti njegove proze daje dalekovidne literarne uvide.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj