Patrick Modiano – Mali Dragulj

Objavljeno:
Patrick Modiano – Mali Dragulj

UntitledSimptomi: Željeli biste pročitati nešto od dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2014.? Čita vam se uzbudljiva emocionalna drama?

Terapija: Kada jednoga dana na stanici metroa ugleda stariju ženu u žutom kaputu, mladoj se djevojci Thérèse učini da je to njezina majka koja ju je ostavila u djetinjstvu. Thérèse ne može zatomiti osjećaje i počinje pratiti ženu dok joj se istodobno otvaraju stare slike i rane iz djetinjstva, iz vremena dok ju je majka zvala Mali Dragulj. Knjiga donosi potragu za izgubljenim, idiličnim svijetom djetinjstva, za neostvarenim snovima, za toplinom doma i majčinske ljubavi.

U romanu prevladava melankolično ozračje, unatoč finalnoj katarzi, pročišćenju i slutnji novog početka. Modianov stil karakteriziraju rečenice koje su kratke, jezgrovite i poetski dotjerane, krhke i treperavo fluidne, baš poput krhotina sjećanja koje iz podsvijesti izranjaju u valovima, nakratko oplahujući svijest da bi se postupno, uz tihi šum povukle, iza sebe ostavljajući tek pjenovit trag slutnji i nepostojanosti.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj