Mitko Madžunkov – Vrijeme irvasa

Objavljeno:
Mitko Madžunkov – Vrijeme irvasa

Simptomi: Želite pročitati roman u kojem se tematiziraju izazovni ljubavni odnosi? Ponekad ste se zapitali kako bi živio Don Quijot u našem vremenu?

Terapija: Radnja romana događa se u Beogradu 1986. godine. Pratimo dva para: Ivana i Lenu te nasuprot njima Kirila i Anu. Lena je zaljubljena u Kirila, koji je pisac, i s njim je bila u vezi. Ana je pet godina mlađa od Lene i preotela joj je Kirila zahvaljujući svojoj gotovo dječjoj seksualnosti. Akcentuirani su njihovi metafizički razgovori, posebno između Lene i Kirila – a mi kao čitatelji ne izlazimo iz njihovih misli, kao što ni oni ne izlaze iz svojih.

U romanu susrećemo i osebujnog lika Dondone. On je rodom Makedonac, knjižničar koji kreće u potragu za Don Quijoteom. On je skitnica koja često dolazi u knjižnicu, pere noge u umivaoniku na opće zgražanje svih zaposlenih, reže slaninu hrđavim nožem… On je reciklirana verzija Don Quijotea te svjedočanstvo o padu kategorije ˝uzvišeno˝ do kategorije ˝bijedno˝. Tako se čitatelji mogu zapitati što se dogodilo s herojstvom, uzvišenim, s donkihotstvom? Potraga za Don Quijoteom postaje očito metafora o našem vremenu, vremenu izgubljenih donkihotovskih vrijednosti: čežnje i maštanja prije svega.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj