Josif Brodski – Vodeni žig

Objavljeno:
Josif Brodski – Vodeni žig

Simptomi: Ako ste očarani Venecijom, ljepotom njezine arhitekture, njezinih kanala, muzeja, galerija, kavana… ovu knjigu ne smijete propustiti. Pogotovo zato što ona nudi jedan drugačiji pogled na ovaj čudesan grad koji bi se najjednostavnije mogao nazvati – Venecija zimi. Mješavinom opisa i kontemplacije, impresionističkih crtica i filozofskih promišljanja, ovo je štivo prava poslastica za sve koji traže ozbiljnu literaturu, ovaj put posvećenu gradu koji živi od svoga propadanja.

 

  Terapija: Doista vam neće trebati puno vremena kako biste pročitali ovih   nepunih stotinjak stranica teksta. Zadovoljstvo je kratko ali slatko, jer je samo pjesnik i nobelovac poput Josifa Brodskog, čije smo ispovijedne stihove prepune bogatih figura primali lakoćom njihove manifestacije, mogao ispripovijedati priču o ljepoti i smirenosti jednoga grada. Venecija zimi, u godišnjem dobu u kojem boje blijede čak i u Italiji, i kakvu još mnogi od nas ne poznaju.

Nakon čitanja rečenica o gradu koji dodirujući vodu uljepšava izgled vremena i našu budućnost, posvema nam je jasna pripovjedačeva uvijek iznova rođena želja za putovanjem po njezinoj vodi i za hodanjem njezinim ulicama.

Jednostavno ne možemo prešutjeti rečenicu kako je riječ o tekstu na čijim                                           stranicama oko zastaje i nastoji upisati u sebe najljepše misli o vodi, o sivilu,                                                 o ljubavi i, naravno, o – ljepoti.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj