Georgi Gospodinov – Fizika tuge

Objavljeno:
Georgi Gospodinov – Fizika tuge

Simptomi: Želite pročitati moderni bugarski roman?

Terapija: Georgi Gospodinov je najprevođeniji bugarski književnik  i jedan od najistaknutijih suvremenih europskih pisaca.

Ožujak 1945., kraj rata. U bitki za mali mađarski grad privremeno pobjeđuju Nijemci, a teško ranjeni bugarski vojnik k svijesti dolazi u podrumu mađarske udovice. Unuk tog vojnika kreće na put od gotovo cijelog stoljeća i tisuća kilometara, od prašnjave sajamske arene s kavezom u kojem tavori dječak-Minotaur, preko Juliette, koja cijeli život pred kinom iščekuje Alaina Delona, sve do podrumskog arhiva s bilježnicama u kojima su zapisani znaci starenja i smrti.

Fiziku tuge teško je sažeti u malo riječi, no nedvojbeno je riječ o fascinantnoj kronici našeg prostora i bivšeg vremena. Premda u nazivu ima tugu, u njoj je bogatstvo puno veće od samo jedne emocije: nostalgična, puna duha, zahvaća u najdublje čovjekove strahove i budi naša kolektivna sjećanja.

„Roman Fizika tuge od onih je knjiga koje morate pročitati. Bez nje nećete biti gluplji ni nepismeniji, ali biste, posve paradoksalno, mogli biti nesretniji.“
Miljenko Jergović

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj