Aleksandar Holiga – Nogomet narodu

Objavljeno:
Aleksandar Holiga – Nogomet narodu

Simptomi: Odgledali ste većinu utakmica Svjetskog prvenstva u nogometu? Još vam nije dosta ove najvažnije sporedne stvari na svijetu? Znojili ste se, nervirali i navijali uz naše Vatrene?

Terapija: Jednog dana, kad se bude periodiziralo kvantitetom obilno, a kvalitetom oskudno sportsko novinarstvo u Hrvata, faza od studenog 2016. do tko-zna-kad će se zvati po Telesportu. Glavni urednik te redakcije je Aleksandar Holiga.

Nikada u Hrvatskoj, a ni šire, nijedna redakcija nije pisala bolje, odgovornije i informiranije o sportu. Holigina specijalnost je ”najpopularnija i najvažnija sporedna stvar na svijetu”, nogomet. Njegove kolumne su fakat i cool i umne, on je navijač staroga kova i znalac novog formata.

Holigine kolumne meandriraju oko svog povoda, ocrtavaju kontekst da bi se lakše slio u tekst, zaviruju u prošlo i p(r)okazuju ga u današnjem, crpe iz raznih izvora, u sportu nalaze izravne veze sa – ma sa svime. U svakom od ovih tekstova je cijeli niz motiva kojima se neće veseliti samo nogometni fanovi, nego i sociolozi, antropolozi, povjesničari, fenomenolozi svih fela, ali i ljubitelji dobrog pisanja i priče. No, da prizemljimo loptu.

Od tri ciklusa prvi ”U početku Zemlja je bila užarena lopta” se uglavnom tematski bavi – jer kako rekosmo, Holigi je tema povod za dugi pás, za elegantna dodavanja i proigravanja – iskonom nogometa, zajednicom, pa infrastrukturom, stadionima, poviješću klubova… Drugi, ”Mi, Hrvati” će govoriti o našem nogometu i nama, svoju kritičku mrežu Holiga će razvući preko društva i postići nisku golova. Treći ciklus ”Svi danas igraju nogomet” uglavnom će se baviti velikim igračima i nekim mitovima, Modrićem, Garrinchom, Ronaldom, Gazzom i lažnom peticom. Epilog knjige je kolumna ”You’ll Never Walk Alone” koja će opet neprikriveno navijati da se nogomet vrati narodu, zajednici iz koje je potekao. Da nogomet ne bude rat, nego brat svim sredstvima.

Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj