Promocija knjige Aleksandra Dragaša “Pjesme u doba korone” i “Glazba za žedno uho” Mate Škugora

Promocija knjige Aleksandra Dragaša “Pjesme u doba korone” i “Glazba za žedno uho” Mate Škugora

GOSTI

  • Aleksandar DRAGAŠ, autor
  • Mate ŠKUGOR, autor

Pjesme u doba korone” najnovija je knjiga u izdanju glazbene knjižare Rockmark u kojoj glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš pruža vodič za preživljavanje pandemije uz njegov izbor pjesama.

“Spas od svagdana često leži u glazbi”, kaže Dragaš. “Pjesme u doba korone” zbirka je njegovih kolumni iz Jutarnjeg lista, svojevrsni odraz tog vremena, u kojem je tada aktualne teme i događaje povezao s kontekstom njemu odgovarajućih i dragih pjesama. Većina tekstova iz knjige su negdje između kratkog dnevnog ili tjednog komentara određene teme ili događaja, eseja o jednoj pjesmi, vinjete jednog izvođača, možda i “pričice” o neobičnom životnom razdoblju u kojoj se zatekao autor knjige, kao i svi mi. (Izvor: https://www.muzika.hr/pjesme-u-doba-korone-aleksandar-dragas-rockmark/ )


Da nije bilo ove pošasti od pandemije koja nas je zadesila prije više od godinu i pol dana ne bi vjerojatno bilo ni ovoga bisera od knjige (Glazba za žedno uho) koju je Mate Škugor napisao, kako kaže, zbog toga što je odjednom imao dosta “viška” vremena pa je za stvari koje su se godinama kupile u njemu napokon našao vremena da ih razvrsta i uobliči u ovu knjigu.

Ova knjiga u izdanju glazbene knjižare Rockmark pitka je kombinacija Matine autobiografije, njegovog osobnog dnevnika ili memoara koji kroz formu skoro pa nekakve rock enciklopedije seciraju njegov život, od odrastanja u rodnom Šibeniku do dolaska u Zagreb na fakultet i nastavljanja intenzivnog druženja s muzikom, što kroz ploče (i kasete), što kroz koncerte koje je kasnije većinom sve sam i organizirao.

Priče Matinog dnevnika vode nas kroz priče o pločama važnim za njegovo odrastanje i sazrijevanje koje je otvorio sa Springsteenovom Nebraskom” iz 1982. godine, a zatvorio s A Hero’s Death” sjajnih Iraca Fountains D.C. iz 2020. godine. Između njih je sve ono (ili ne sve, ali ono najvažnije) što mu je kroz glazbu otvorilo neki drugi svijet. (Izvor: https://music-box.hr/2021/09/23/recenzija-mate-skugor-glazba-za-zedno-uho-fantasticna-kombinacija-autobiografije-dnevnika-i-rock-enciklopedije/

20. srpnja, 2023.
19:00
BOHO PARK (u slučaju lošeg vremena STUDIJSKI ODJEL Knjižnice)
20. srpnja, 2023.
19:00
STUDIJSKI ODJEL - Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11, 43000, Bjelovar
Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj