Predstavljanje zbirke pjesama “Voljeti nije grijeh”

Predstavljanje zbirke pjesama “Voljeti nije grijeh”

Željko Bilankov je porijeklom Šoltanin, rođen 7. ožujka 1955. godine u Splitu, gdje i danas živi. Po struci je ekonomist. Od malih se nogu bavi enigmatikom, sastavljanjem križaljka i drugih enigmatskih vrsta koje objavljuje posljednjih petnaest godina u riječkom enigmatskom časopisu „Feniks“.

Godine 1978. dobitnik je prve počasne nagrade „Boris Janković – Argus“,  zagrebačkog enigmatskog lista „Vjesnikov Kviz“ i najmlađi je nositelj titule odgonetačkog i zagonetačkog velemajstora u bivšoj državi, od 1981. godine.

Početkom 90-ih piše aforizme i epigrame za Slobodnu Dalmaciju, točnije za njenu humorističnu rubriku „Pomet“, pod pseudonimom Russo. Od godine 2014. piše palindrome, od kojih je njegov novitet tzv. rebusni palindrom. Aforizme i pjesme piše od 2017. , a kratke priče od 2019. godine.

Osvojio je tri treća mjesta u Beogradu i jedno prvo za satiru, odnosno aforizme, u Mrkonjić Gradu 2019. Mnoge njegove pjesme našle su svoje mjesto u pedesetak zbirki u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji. Od 2019. povremeno se bavi i fotografijom.

Član je enigmatskog kluba „Božidar Vranicki“ iz Splita, „Kulture snova“ iz Zagreba, „Društva za promicanje kulture Kvaka“ iz Velike Gorice, „Udruge hrvatskih aforista i humorista“ iz Zagreba i Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ iz Bara (Crna Gora).

 

IZ RECENZIJE:

Ova zbirka prava je oda jednostavnoj, čistoj, nepatvorenoj ljubavi koja je kao takva podcijenjena i prezrena kao kičasta i sladunjava, pomalo demodirana. U vremenu posvemašnje otuđenosti i emocionalne distanciranosti pojavljuje se autentičan osjećaj koji prepoznajemo kao dio vlastitog, gotovo zaboravljenog, iskustva. 

Lirika Željka Bilankova jednostavnošću i izravnošću nastavlja se na tradiciju narodne, pučke pjesme, nepretenciozno, bez suvišne filozofičnosti. Tako pitka lako će doprijeti do srca čitatelja koji će u mnogim pjesmama prepoznati vlastite osjećaje i iskustvo. 

Marina Šramek, prof.

 

U PROGRAMU SUDJELUJU: 

Željko Bilankov, autor

Marina Šramek, recenzentica

Učenici Glazbene škole Bjelovar

Program vodi Lucija Miškić Barunić.

21. ožujka, 2023.
18:00
STUDIJSKI ODJEL - Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11, 43000, Bjelovar
21. ožujka, 2023.
18:00
STUDIJSKI ODJEL - Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11, 43000, Bjelovar
Podijelite:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Preskoči na sadržaj